Cât a scăzut câștigul salarial real pentru profesorii din România. De precizat este că în primele nouă luni ale anului, câștigul salarial total a înregistrat o creștere de 3,1%, însă în sectorul bugetar, salariul a scăzut cu un procent de 2,7%. În schimb, câștigul salarial real a crescut în în mediul concurențial cu 4,9%. Dar iată cât a scăzut câștigul salarial real pentru profesorii din țara noastră.
În sectorul bugetar, câștigul salarial a scăzut cu 2,7%, mai puternic afectați fiind angajații din învățământ, adică -3,6%, dar și cei din administrație, cu -3,5%.
De altfel, Guvernul Cîțu a decis încă de la instalare să înghețe, pentru perioadă nedeterminată, salariile angajaților din sistemul public la nivelul lunii decembrie, anului trecut. El spunea că înghețarea va fi menținuă până la finalizarea unei analize a modificărilor aduse legii salarizării din sistemul public, o analiză care însă nu a fost terminată nici până acum.
„În termeni reali, pe total economie, creșterea câștigului salarial a fost de 3,1%. Câștigul salarial real în sectorul concurențial a înregistrat o creștere de 4,9%, în timp ce în sectorul bugetar acesta s-a redus cu 2,7%”, indică Guvernul într-un document oficial.
Scăderea salariului real din sectorul bugetar s-a regăsit mai pregnant în sectoare precum administrație (-3,5%) și învățământ (-3,6%), în vreme ce în sectorul de sănătate scăderea a fost de numai 1,4%.
Executivul a explicat această reducere prin faptul că în primele nouă luni din 2020 s-au înregistrat creșteri de preț atât pentru producția industrială (19,5%, în comparați cu perioada similară a anului trecut), dar și în cazul costului în construcții (9,9%), la un nivel superior celui care a fost anticipat la începutul anului 2021.
Apoi, majorările au fost provocate de creșterea prețului internațional al țițeiului, a produselor energetice și a cotațiilor unor materii prime. În plus, majorările prețurilor de consum induse în contextul internațional s-au regăsit și în prețurile de consum din România, când, în luna octombrie, s-a ajun la o inflație anuală de 7,94%, fapt care a dus la o creștere cu 0,8 puncte procentuale pentru pentru media anuală a inflației și cu 2,7 puncte procentuale pentru inflația la sfârșitul anului.
De menționat este și că câștigul salarial mediu brut pe total economie a fost, în perioada ianuarie – septembrie 2021, de 5.701 lei, cu 7,3% mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut. Și câștigul salarial mediu net s-a majorat cu 7,3%, ajungând până la 3494 lei.
Sectorul concurențial a avut un câștig salarial mediu brut majorat cu 9,1%. Pe total industrie creșterea a fost de 9,9%, datorită revigorării activității economice și a eliminării unor condiții restrictive, urmată de sectorul serviciilor cu 9,2%, adică cu 1,9 puncte procentuale peste media pe economie.