În România, bugetarii au salarii colosale în comparație cu sectorul privat. Cât ajunge să câștige lunar un bugetar, este o diferență colosală față de leafa unui angajat de la privat.
Unul din patru angajați care lucrează la stat are un salariu mult mai mare decât la privat. Această diferență colosală între salarii afectează grav companiile private, care se plâng că nu mai au forță de muncă.
Românii sunt din ce în ce mai interesați de munca la stat. În comparație cu sectorul privat, se câștigă mult mai bine și munca este, de multe ori, mai puțină.
Companiile private nu agreează deloc generozitatea cu care primăriile sau instituțiile guvernamentale majorează salariile, deoarece îi lasă fără oameni dornici să muncească pe o leafă mai mică.
Din declarațiile de avere ale românilor reiese un lucru foarte interesant. Cei care sunt bugetari și conduc un departament câștigă chiar și 4000 de euro, de două ori mai mult decât cel mai bine plătit angajat la privat, pe un post similar. În plus, un bugetar nu poate fi dat afară la felde ușor ca la privat, deși nu e performant în ceea ce face.
Spre exemplu, la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii, șefa departamentului pentru relaţii cu publicul câştigă într-un an 237 de mii de lei. La un calcul matematic, reiese că aceasta încasează aproape patru mii de euro lunar.
În ceea ce privește salariul la privat al unui director de departament de relaţii cu publicul, acesta poate varia, explică Aida Chivu, specialist în resurse umane.
„Șapte mii, nouă mii, zece mii de lei. Există şi varianta bonusurilor pe astfel de poziţii, dar nu ne ducem pe mai mult de două-patru salarii bonus”, a declarat Aida Chivu, specialist în resurse umane, pentru Știrile PRO TV.
În România, salariile angajaților la stat au crescut constant, arată datele Ministerului Muncii. Creșteri semnificative au fost inclusiv anul trecut, când pandemia de coronavirus a scăzut veniturile companiilor private, automat şi lefurile. Mai mult, diferenţa dintre salariile de la stat şi privat în România este una colosală! Chiar printre cele mai mari din Europa! Bineînțeles, în favoarea statului.
Salariu mediu brut pe economie la stat arată așa: 5.665 (în 2018), 6.520 (în 2019), 6.836 (în 2020), 7.141 (în 2021).
Salariu mediu brut pe economie la privat arată așa: 4.061 (în 2018), 4.561 (în 2019), 4.715 (în 2020), 5.078 (în 2021).
În aceste condiții, tot mai mulți români aleg să se angajeze la stat, pe mai mulți bani.
„La privat se lucreză după obiective şi indicatori de performanţă. Prestezi o activitate, dar contează şi calitativ şi cantitativ foarte mult, iar la final, indiferent că vorbim despre un bonus sau de un salariu, există o evaluare anuală a angajaţilor. Angajaţii de la stat sunt prea puţin familiari cu aşa ceva. Angajaţii de la stat sunt în anumite limite de competențe destul de scăzute”, a mai spus Aida Chivu, specialist în resurse umane.