Prețurile s-au scumpit în țara noastră din toate punctele de vedere. Românii sunt surprinși zi de zi de majorările din unitățile comerciale, pe care cu greu le mai pot gestiona. Un bărbat a fost pur și simplu șocat de cât a plătit pentru un espresso într-un local din Herăstrău.
Românii au fost martorii unor scumpiri de proporții în ultimul an. Prețurile au explodat din toate punctele de vedere, fie că vorbim despre cazări, materiale de construcție sau alimente și sunt tot mai greu de suportat de către oameni.
Să servești o cafea în oraș a devenit un lux pentru mulți. A simțit-o pe pielea lui un bărbat, care a fost șocat când a primit nota de plată. A ieșit la o terasă din București și a plătit o avere pentru un simplu espresso.
Cel păgubit este chiar jurnalistul Ionuț Cristache, care a trăit o experiență uluitoare în Parcul Herăstrău. El a dezvăluit, printr-o postare pe rețelele de socializare, că sâmbătă seara se plimba prin partea de Nord a Bucureștiului.
În căutarea unei cești de cafea de calitate, a ales să poposească la una dintre terasele din Herăstrău pentru a evita cafeaua din automate. S-a gândit să servească ceva de calitate, dar nu s-a gândit cum va fi experiența.
La final, jurnalistul a împărtășit pe pagina sa de socializare bonul fiscal, explicând că prețul unui Espresso pe care l-a consumat i s-a părut excesiv de ridicat – 25 de lei. Pentru o simplă cafea, a plătit o sumă mult prea mare.
A decis să vorbească despre această întâmplare și să o facă publică pentru a trage un semnal de alarmă. O simplă cafea a ajuns să coste cât masa unei persoane pentru o întreagă zi, ceea ce înseamnă că nu oricine își mai poate permite să servească o astfel de băutură în oraș.
Chiar dacă creșterea prețurilor s-a mai potolit în ultimele luni, România a urcat pe locul al doilea în clasamentul țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai pronunțată creștere a costurilor de trai.
Află și: Veste bună pentru români. Alte 9 alimente au prețuri plafonate la supermarket
Perspectivele indică posibilitatea unei temperări a situației în viitorul apropiat, conform analiștilor economici. Cu toate acestea, evoluția conflictului din Israel joacă acum un rol crucial, deoarece poate adăuga presiune asupra prețului petrolului.
Deoarece costurile cresc constant, mulți oameni au redus cheltuielile la minimul necesar. Încearcă să fie cât mai economi și să nu dea banii pe lucruri de care nu au neapărat nevoie și să opteze pentru cele mai bune servicii.
Conform informațiilor furnizate de Eurostat, rata anuală a inflației în România a atins 9,2% în septembrie. Cu alte cuvinte, prețurile medii ale produselor și serviciilor au crescut cu acest procentaj, iar categoria care a fost cel mai afectată este cea a alimentelor.
Creșterea prețurilor recentă a plasat România pe locul doi în topul țărilor cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană. În acest moment, țara noastră mai este depășită doar de Ungaria.