Românii consumă foarte des carne de pui pentru că este bună, se gătește rapid și se potrivește cu multe ingrediente. De asemenea, acesta este și puțin mai ieftină decât vita sau curcanul. Din păcate, multe gospodine fac o mare greșeală înainte să o prepare. Acestea pornesc exact cu stângul în bucătărie și spală carnea de pui înainte să o condimenteze. De ce nu este deloc bine să faci asta?
Carnea de pui este cea mai iubită de români. Mulți dintre ei o cumpără pentru că este puțin mai ieftină decât vita sau curcanul, dar și pentru că se gătește repede. De asemenea, în cartea de bucate există numeroase rețete delicioase cu carnea de pui.
Ea poate fi consumată la prânz sau la cină, în tocănițe, ciorbă sau salate. Indiferent de cum alegi să o consumi, trebuie să o prepari ca la carte. Din păcate, numeroase bucătărese fac o greșeală uriașă și spală carnea de pui înainte să o gătească.
Un raport al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite ale Americii și al Universității de Stat din Carolina de Nord a indicat faptul că spălarea cărnii de pui crește riscul de intoxicație alimentară.
Experții arată că multe din bucățile de carne de pui pot fi contaminate cu bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Toate acestea sunt distruse după ce carnea este gătită, dar ele pot ajunge peste tot în bucătăria ta dacă o speli.
De asemenea, trebuie să ai mare grijă la ustensilele pe care le folosești când tai puiul sau când îl condimentezi. Toate obiectele utilizate trebuie spălate bine la finalul procesului. Experții recomandă ca gospodinele să nu mai spele carnea, ci să o pună la preparat imediat după ce o scot din recipientul în care a fost cumpărată.
,,Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.
,,Spălatul cărnii crude de pui este o practică foarte comună. Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercăm să îi facem pe aceștia să conștientizeze riscul bacteriei Campylobacter este o problema serioasă. Această poate cauza boli serioase și chiar și moartea”, a atras atenția expertul.