Anul trecut, pe piața gazelor naturale au avut loc mai multe schimbări, iar creșterea prețurilor a fost resimțită de români. Iarna se apropie și anul acesta, iar mulți se întreabă cât a ajuns să coste un metru cub de gaz în 2023.
În primele opt luni ale acestui an, România a importat o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,264 milioane de tone echivalent petrol, cu 16,3% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, arată datele centralizate de Institutul Național de Statistică.
Pe de cealaltă parte, producția internă de gaze naturale a crescut în perioada ianuarie – august 2023, această fiind de 4,987 milioane tep, cu 4,1% peste cea din primele opt luni ale anului 2022.
Producția de gaze naturale este estimată să urce cu un ritm anual de 3,6% în perioada 2023 – 2026, conform estimărilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. În ceea ce privește importurile de gaze naturale, CNSP preconizează o scădere accentuată, cu 23,1% tendință care se va menține până în 2026.
Anul 2023 a venit pentru români cu o plafonare a prețurilor la energie electrică și la gaze naturale, având în vedere că am primit facturile mai greu decât în mod obișnuit. Am ajuns în acest punct după ce, anul trecut, autoritățile au încercat o liberalizare a pieței, odată cu acestea având loc și majorări de prețuri.
Prețurile au crescut mult la energie electrică și la gaze naturale. Prin urmare, autoritățile au impus o plafonare a prețurilor, așa că, în cele din urmă, până în luna martie a anului 2025, prețul la gaze naturale va fi de maxim 0,31 lei/kWh, cu tot cu TVA.
Specialiștii spun că, în cazul gazelor naturale, un metru cub de gaze naturale echivalează cu circa 10,55 kWh, adică 3,3 lei pentru un cub de gaze consumate.
Acest preț se aplică pentru toți clienții de gaze naturale, indiferent de consumul acestora, iar conform prevederilor din OUG 27/2022, cu completările și modificările ulterioare, schema de sprijin privind plafonarea prețului se aplică până la data de 31 martie 2025.
Te-ar mai putea interesa și: România dă lovitura pe piața energiei. Ministrul Virgil Popescu: „Trebuie să devină un hub de gaze naturale”
În ultimii ani, piața gazelor naturale a întâlnit numeroase schimbări, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Conform specialiștilor, principalele motive pentru prețul gazelor naturale sunt criza globală de sănătate generată de coronavirus și războiul dintre Ucraina și Rusia.
Cele două și-au pus semnificativ amprenta asupra creșterii alarmante a prețurilor la gaze, atunci când vorbim de prețul de achiziție, dar și asupra prețului resimțit de clienții finali.
Un alt factor care a contribuit la prețul exagerat de mare a gazelor naturale este reducerea importului de gaze din Rusia și majorarea prețului petrolului, cel din urmă influențând în mod direct prețul la gaze.
Din nefericire, creșterea explozivă a prețului la gaze naturale încă este resimțită de majoritatea consumătorilor casnici din țară, iar românii au de plătit facturi uriașe doar pentru a se încălzi.