19 oct. 2023 | 16:31

Cât a ajuns să coste un metru cub de gaz în 2023. Până când se menține plafonarea prețurilor

News
Cât a ajuns să coste un metru cub de gaz în 2023. Până când se menține plafonarea prețurilor
Cât a ajuns să coste un metru cub de gaz în 2023

Anul trecut, pe piața gazelor naturale au avut loc mai multe schimbări, iar creșterea prețurilor a fost resimțită de români. Iarna se apropie și anul acesta, iar mulți se întreabă cât a ajuns să coste un metru cub de gaz în 2023.

Importurile de gaze au scăzut, însă producția a crescut

În primele opt luni ale acestui an, România a importat o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,264 milioane de tone echivalent petrol, cu 16,3% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, arată datele centralizate de Institutul Național de Statistică.

Pe de cealaltă parte, producția internă de gaze naturale a crescut în perioada ianuarie – august 2023, această fiind de 4,987 milioane tep, cu 4,1% peste cea din primele opt luni ale anului 2022.

Producția de gaze naturale este estimată să urce cu un ritm anual de 3,6% în perioada 2023 – 2026, conform estimărilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. În ceea ce privește importurile de gaze naturale, CNSP preconizează o scădere accentuată, cu 23,1% tendință care se va menține până în 2026.

Citește și: Ajutor pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024. Până când poţi depune cererea, avertisment pentru români

Cât a ajuns să coste un metru cub de gaz în 2023

Anul 2023 a venit pentru români cu o plafonare a prețurilor la energie electrică și la gaze naturale, având în vedere că am primit facturile mai greu decât în mod obișnuit. Am ajuns în acest punct după ce, anul trecut, autoritățile au încercat o liberalizare a pieței, odată cu acestea având loc și majorări de prețuri.

Prețurile au crescut mult la energie electrică și la gaze naturale. Prin urmare, autoritățile au impus o plafonare a prețurilor, așa că, în cele din urmă, până în luna martie a anului 2025, prețul la gaze naturale va fi de maxim 0,31 lei/kWh, cu tot cu TVA.

Specialiștii spun că, în cazul gazelor naturale, un metru cub de gaze naturale echivalează cu circa 10,55 kWh, adică 3,3 lei pentru un cub de gaze consumate.

Acest preț se aplică pentru toți clienții de gaze naturale, indiferent de consumul acestora, iar conform prevederilor din OUG 27/2022, cu completările și modificările ulterioare, schema de sprijin privind plafonarea prețului se aplică până la data de 31 martie 2025.

Te-ar mai putea interesa și: România dă lovitura pe piața energiei. Ministrul Virgil Popescu: „Trebuie să devină un hub de gaze naturale”

De ce a explodat prețul gazelor naturale

În ultimii ani, piața gazelor naturale a întâlnit numeroase schimbări, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Conform specialiștilor, principalele motive pentru prețul gazelor naturale sunt criza globală de sănătate generată de coronavirus și războiul dintre Ucraina și Rusia.

Cele două și-au pus semnificativ amprenta asupra creșterii alarmante a prețurilor la gaze, atunci când vorbim de prețul de achiziție, dar și asupra prețului resimțit de clienții finali.

Un alt factor care a contribuit la prețul exagerat de mare a gazelor naturale este reducerea importului de gaze din Rusia și majorarea prețului petrolului, cel din urmă influențând în mod direct prețul la gaze.

Din nefericire, creșterea explozivă a prețului la gaze naturale încă este resimțită de majoritatea consumătorilor casnici din țară, iar românii au de plătit facturi uriașe doar pentru a se încălzi.

PlaySport
A umilit-o public pe Anamaria Prodan: „Îi dau bani lunar: 2.000 de euro! Cere și extra”
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
Nu plătesc chirie, dar nici nu pot fi dați afară din locuință. Cum a fost păcălit de chiriași proprietarul unei case din Brașov
Cancan.ro
Cristian Cioacă a comis-o din nou, la 17 ani de la dispariția Elodiei Ghinescu: „I-a luat tot, și viața, și tot ce…”
GSP.ro
Nu a ținut pasul. O artistă faimoasa a dat detalii picante din dormitor: „Am făcut sex de peste 10 ori în vacanță. Se putea și mai bine”
Stirile PROTV
Cine este femeia al cărei cadavru tranșat a fost descoperit pe marginea autostrăzii A1. „S-a găsit încă o mână și un picior”
Romania TV
Se scumpesc ţigările! Cât va ajunge să coste un pachet începând de mâine
Capital.ro
CARNEA care NU se mai găsește în magazinele din România. Oamenii sunt furioși
EVZ.ro
Noi reguli impuse de WhatsApp. Sunt vizați toți utilizatorii
Adevarul
Cele mai periculoase insecte din lume. Au modelat istoria omenirii și au dus la moartea a milioane de oameni
BZI.ro
Simona Halep a făcut o schimbare radicală de look! Fanii nu au știut inițial cine este – FOTO
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Momentul în care un medic este „înghițit” de trotuarul care s-a surpat brusc, în centrul unui oraș brazilian. Bărbatul și-a fracturat femurul
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Schimb de replici între Vlad Gherman și Cristina Ciobănașu, imediat după cununia civilă! Oana Moșneagu nu a mai suportat și a intervenit: ”Ăștia suntem noi!”
Redactia.ro
Anamaria Prodan i-a propus lui Gigi Becali să-i fie naș la nunta cu Ronald Gavril. ”Da, m-am împăcat cu Gigi!”
Digisport.ro
Prodanca îl face praf pe Reghecampf, după ce a acuzat-o de amantlâc: „Să treci pe la noi să-ți dăm 2000 de euro că nu te mai vezi de mizerie”
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front
Digi24
Un mare actor, iubit de public, a ajuns de nerecunoscut! Imaginile au emoționat mii de oameni
Unica.ro
Viața la bloc. Noi reguli pentru proprietarii de câini
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
Este interzis complet în România. Legea nu-ți dă voie să faci asta pe propriul tău teren
Capital.ro
Admitere Rezidenţiat 2024. Tematică şi bibliografie de concurs
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Ce i-a transmis public Cristina Ciobănașu lui Vlad Gherman după ce s-a căsătorit. Reacția actorului a venit imediat. Ce i-a răspuns
Avantaje
VLADIMIR PUTIN a DECIS! E cutremur în RUSIA!
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro