Zahăr, ulei, cartofi, lapte, ouă, carne, pâine – toate produsele alimentare de bază au suferit creșteri de prețuri semnificative, în ultimul an de zile. Nici legumele nu au fost scutite de scumpiri, prezentând costuri surprinzătoare. Află în rândurile de mai jos cât a ajuns să coste un castravete în supermarket. O clientă a fost de-a dreptul șocată: „Am crezut că nu văd bine”.
De-a lungul ultimilor ani de zile, consumatorii au resimțit creșteri periodice de prețuri la principalele produse alimentare. Nu doar în România, ci în întreaga Europă. Totuși, criza economică din ultimul an de zile s-a adâncit atât de mult încât specialiștii spun că scumpirile întrec chiar și cele mai negative estimări.
Inflația crescândă a avut un impact semnificativ asupra lanțurilor de aprovizionare de la nivel european. Prețurile la alimente au crescut în toată Europa și amenință puterea de cumpărare. Un caz recent confirmă acest aspect. S-a întâmplat în Germania, unde legumele se vând la prețuri colosale, potrivit noilor date.
O clientă care a vrut să cumpere castraveți de la un supermarket din Germania s-a declarat de-a dreptul șocată când a văzut câți bani trebuia să scoată din buzunar pentru a achita cumpărăturile. Un singur castravete a atins un cost de 3, 29 euro bucata, echivalentul a aproximativ 17 lei românești.
„Ce ar trebui să fie asta? E o glumă?! Am crezut că nu văd bine”, s-a exprimat clienta.
Nici în România lucrurile nu stau foarte bine la acest capitol. Prețurile cu care se vând legumele sunt mult mai mari decât acum aproximativ un an de zile. Specialiștii din domeniul economic spun că produsele vor atinge costuri exorbitante și, din păcate, nu se vor ieftini în viitorul apropiat.
„Am fost la nişte colegi, la Marca, şi castraveţii se vindeau cu 10-11 lei de acolo, dar am auzit că preţul final la cumpărători ajunge la 25 lei.
Intermediarii câştigă mai mult decât noi, mult mai mult. Pune şi tu adaos 20-30%, dar nu… Decât să vândă un kilogram, mai bine vinde două-trei, dar să vândă, să nu ne blocăm şi noi. Ei tot insistă că sunt 30—35 lei/kg”, a spus Gheorghe Domnicu, un tânăr producător din județul Olt.
Citește și: Escrocheria uriașă cu fructele și legumele vândute la porțile țăranilor. Mare atenție când le cumperi
Din cauza costului de producție care continuă să crească, legumicultorii din România spun că nu au de ales, fiind nevoiți să majoreze prețurile la toate produsele comercializate. În anul 2022, costul de producție s-a scumpit cu până la 50% față de anul precedent.