Cireșele sunt și anul acesta cele mai scumpe fructe din România. În prezent, acestea au apărut pe tarabele din piețe. Cu toate acestea, nu este prima dată când cumpărătorii se lovesc ca de un zid de prețurile afișate, cireașa devenind astfel un articol ”de lux„.
Cei care vor să-și cumpere cireșe trebuie să trebuie să înfigă adânc mâna în buzunare. Sunt cireșe din import, iar într-una dintre piețele din Capitală, amplasată într-un cartier exclusivist, kilogramul de cireșe ajunge și la 150 de lei. În piața Floreasca, cireșele cele mai ieftine se pot achiziționa contra sumei de 80 de lei Kilogramul.
Este astfel evident că cumpărători se declară nemulțumiți, unii dintre ei afirmând că vor cumpăra doar de poftă, iar alții că nu-și permit și rămân să aștepte cireșele din luna iunie.
„E o tâmpenie, de 2 ori mai mult ca în Belgia, de 3 ori. Am luat, asta e…”, precizează un cumpărător. „Aşa de gust poate că aş încerca o mână de cireşe, dar aşteptăm dincolo de cireşele de mai, să mai vină cireşele de iunie care o să fie precis mult mai ieftine”, mai spune altcineva, potrivit Antena 3.
De altfel, fermierii de la noi din țară speră să poată vinde luna viitoare cireşele româneşti la un sfert din preţul din import.
Cireșele sunt o sursă bună de vitamine și minerale, care au un rol benefic pentru organism. Vitaminele conținute de cireșe sunt: C, PP, A, E, B1, B2, B6, B9 si acid folic. De asemenea, dintre elementele nutritive fac parte: fier, magneziu, zinc, fosfor, sodiu, potasiu, cupru, sulf, nichel, calciu.
În plus, sâmburii de cireșe conțin tanin, fructoză, acizi organici și pectine. Sâmburii de cireșe reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge. De asemenea, cireșele au un efect anti-îmbătrânire, prevenind îmbătrânirea prematură a celulelor și crescând rezistența capilarelor sangvine. Cireșele mai conțin și multă apă, care contribuie la hidratarea organismului.