26 oct. 2022 | 12:30

Cât a ajuns deficitul bugetar în România. Veste proastă după primele 9 luni

Economic
Cât a ajuns deficitul bugetar în România. Veste proastă după primele 9 luni
România la bilanțul celor 9 luni din 2022. A crescut deficitul bugetar

Noile informații publicate de Ministerul de Finanțe vin să confime temerile analiștilor economici legate deficitul bugetar. În condițiile actuale, de criză și presiune economică, România are mari probleme în a-și regla raportul între profit și pierderi. Asta ar putea însemna că, la final de 2022, actuala guvernare să fie în imposibilitatea de a avea un buget centralizat coerent pentru anul următor.

România la bilanțul celor 9 luni din 2022. A crescut deficitul bugetar

În prima parte a anului 2022 deficitul bugetar înregistra un procent de 2,4%. Conform noilor date, în octombrie avem o creștere de până la 3,04%. Rata anuală de creștere a PIB-ului României a fost revizuită ușor în scădere, la 5,1% în trimestrul al doilea din 2022. Conform Ministerului de Finanțe, estimarea preliminară era de 5,3%. A fost al cincilea trimestru consecutiv de expansiune a PIB-ului.

Creșterea a venit în condițiile în care consumul gospodăriilor a crescut cu 7,9%, iar investițiile fixe cu 2,7%. În plus, cheltuielile publice au crescut cu 11,7%, iar cererea externă netă a contribuit pozitiv la PIB. Aceleași date arată că exporturile și importurile au crescut cu 9,0% și, respectiv, 7,2%.

Pe o bază trimestrială ajustată sezonier, economia a crescut cu 1,8%, după o creștere revizuită în creștere de 5,3% în primul trimestru din 2022. În prima jumătate a anului 2022, economia a crescut cu 5,7% față de anul precedent. Cu toate astea, datele publicate recent de Ministerul de Finanțe arată o creștere a deficitului bugetar, de până la 3,04%.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei, în scădere faţă de deficitul de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021.

Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71 puncte procentuale pe primele nouă luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB”, informează Ministerul Finanţelor.

Preconizările din septembrie nu concordă cu realitatea

Conform datelor FMI din septembrie, deficitul bugetar era văzut în ușoară scădere de la 6,9% din PIB în 2021 la 6,4% în acest an și 5,1% în 2023. FMI estima că deficitul de cont curent al României va rămâne ridicat, la 7,7% din PIB în acest an.

Referitor la datele pentru anul viitor, FMI spune că va ajunge la 7,4% în 2023. Cu toate astea se așteaptă, de asemenea, ca demararea Planului Național de Redresare și Reziliență susținut de UE să asigure o finanțare substanțială. FMI mai spune că PNRR este ancorat pe o traiectorie de reforme și investiții care ar trebui să stimuleze creșterea pe termen mediu.

Proiecția făcută luna trecută este de fapt o revizuire în creștere față de prognoza mai pesimistă de 2,2% publicată în World Economic Outlook în aprilie. Atunci incertitudinea generată de războiul din Ucraina era încă mai mare.

Impactul războiului s-a atenuat din vară, când echipa FMI a revizuit perspectiva de creștere economică a României la 3,5-4,5%. Această creștere a fost încurajată și de performanța robustă a creșterii PIB-ului din primul trimestru.

Rămâne să vedem care vor fi datele la finele acestui an. În același timp sunt așteptate și datele, conform cărora Guvernul va putea să-și stabilească bugetul consolidat pentru 2023. În funcție de acești parametrii, deficit, PIB și alte variabile, viitorul buget va fi, ori mărit, ori ajustat.

PlaySport
Cea mai frumoasă femeie din lume, vacanță fără fotbalistul român care i-a devenit soț! Cât de departe pleacă
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Prima reacție a Rusiei după atacul Iranului asupra Israelului: „Totul depinde de următorii pași”
Cancan.ro
Kate Middleton, încă un diagnostic dur! S-a aflat de ce afecţiune suferă
GSP.ro
PRINȘI! Ce a șoptit Țiriac către Nadia, dar nu s-au auzit pe transmisiunea live a conferinței :)
Stirile PROTV
De ce a atacat Iranul teritoriul Israelului, deși știe că are o capacitate militară inferioară: ”Trebuiau să răspundă!”
Romania TV
Acuzaţii penale pentru Anamaria Prodan. Ce ar fi făcut impresara pentru a-l ajuta pe Reghecampf: „Aşa-ţi trebuie!”
Capital.ro
LEGE pentru cei care au casa la curte. Vecinul tău are tot dreptul, fără să-ți ceară voie
EVZ.ro
Un secret al hainelor. De ce trebuie spălate pe dos
Adevarul
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
VIDEO Imagini din avioanele de vânătoare care doboară dronele şi rachetele iraniene
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
A început războiul în Orientul Mijlociu! Reacția României, după atacurile Iranului asupra Israelului
Redactia.ro
”Fără precedent!”. Câți bani încasează România, după revenirea neverosimilă cu Ucraina și calificarea la ”Cupa Mondială”
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Clasa de mijloc a dispărut complet: O țară care avea cândva economia cu cea mai rapidă creștere din lume este acum în colaps
Digi24
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Cel mai ușor truc pentru curățat cartofi. Nici gospodinele experimentate nu știu de el
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
Anunț pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Acest lucru este total INTERZIS
Capital.ro
Sarmale de post mănăstirești. Puține gospodine cunosc secretul măicuțelor pentru un gust unic
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
PENSIA din STRĂINĂTATE! Anunț privind FORMULA de CALCUL
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în toiul nopții. Câinele a „simțit” și i-a indicat locul. Ce a urmat
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro