Un castel din Apuseni a fost vândut lanțului hotelier Hilton. Castelul a fost folosit pentru a filma un celebru film istoric numit „Noi, cei din linia întâi”. Castelul de la Zlatana a fost scos la vânzare pentru prima dată acum zece ani. În 2019 a fost preluat de casa de licitații, iar după doi ani a fost vândut.
Cumpărătorul este Hilton România, achiziționând castelul pentru suma de 260.000 de euro. În continuare, planul este renumitul castel să fie transformat într-un hotel de lux. Informația a fost confirmată de către Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna.
Față de oferta inițială, valoarea de cumpărare a castelului este cu 35.000 de euro mai mică. Hilton România administrează în țară mai multe unități hoteliere sub branduri diferite în București, Oradea, Sibiu, Cluj, Sighișoara și Iași. Deocamdată, compania hotelieră nu a confirmat efectuarea tranzacției.
Prima încercare de vânzare a castelului a fost acum 10 ani. De atunci și până acum, prețul de achiziție a construcției spectaculoase a fost scăzut de la 550.000 de euro la mai puțin de jumătate din această sumă.
În anii ’80, clădirea a fost folosită în filmul „Noi, cei din linia întâi”, regizat de Sergiu Nicolaescu. Atunci castelul a fost grav deteriorat. Unele încăperi fiind chiar incendiate. Castelul a fost ridicat de fostul prim-ministru al României, Ion Gigurtu, în perioada 1936-1939. A fost reședința de vară a prosperului politician și industriaș.
Impresionanta clădire are o suprafață construită de 1.358 mp și este așezat pe un teren de 8.800 mp. Elementele de compoziție și statura încadrează castelul în stilul arhitectural Neoromânesc de influență moldovenească, fiind foarte apropiat de stilul Ghika-Budești.
După 1989, clădirea a ajuns la Consiliul Județean Alba, iar în 2003, castelul a fost scos la vânzare. Într-un final, după mai multe licitații la care nu s-a prezentat nimeni, imobilul a fost cumpărat de o firmă italiană. Achiziția a avut loc în 2004 pentru suma de 400.000 de lei, cu intenția de a amenaja un hotel. În 2009, firma italiană a efectuate câteva investiții.
S-au pus instalații de scurgere a apei de ploaie, a fost schimbat acoperișul, s-a compartimentat parțial interiorul și s-a izolat fundația. Proprietarul italian a renunțat la idee și a scos castelul la vânzare, însă nu a găsit cumpărător.
Castelul are 19 camere și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. Mai mult de atât, clădirea a beneficiat în ultimii ani de o serie de lucrări de reabilitare și consolidare.