Castel superb, în apropiere de Iași, ce valorează un milion de euro. Cum a fost descoperită această bijuterie arhitecturală FOTO

Castel superb, în apropiere de Iași, ce valorează un milion de euro. Cum a fost descoperită această bijuterie arhitecturală FOTO
Castel celebru in valoare de un milion de euro în apropiere de Iasi

Un celebru castel medieval ce se află la câțiva zeci de kilometri de municipiul Iași a ajuns în atenția Casei de Licitație Sotheby’s – Londra. Faimoasa casă de licitație îl include în categoria „mărturiilor uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei”.

Castel istoric în valoare de 1 milion de euro

Este vorba despre castelul ” Cantacuzino – Ghica Deleni”, una dintre cele mai reprezentative clădiri din Moldova. În primă fază, prima clădire ce a fost construită din actualul ansamblu cultural a fost biserica. Aceasta a fost ridicată în anul 1669, fiind probabil una dintre cele mai vechi din regiune. Biserica a fost construită în apropierea unei curți boierești.

Specialiștii casei de licitație din Londra estimează valoarea celebrului castel la un milion de euro. După căsătoria Mariei Cantacuzino cu Constantin Ghica, moșia a intrat în posesia familiei Ghica – Deleni. Cei doi s-au căsătorit în anul 1778. Până în anul 1802, asupra castelului s-au efectuat lucrări de restaurare și extindere. De asemenea, a fost construit și zidul de incintă în piatră.

La începutul secolului XX, clădirea a fost reamenajată după planurile lui Nicolae Ghika – Budești, un arhitect cunoscut al acelor timpuri. Timp de doi ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aici au fost încărtiruite trupe sovietice. Castelul a găzduit Căminul cultural din Deleni, după naționalizare. Eventual, a devenit unitate medicală preventivă.

Istoria Castelului „Cantacuzino-Ghica Deleni”

Proprietarul moșiei a devenit Toderașcu Cantacuzino-Deleanu, formând ramura boierilor Cantacuzino-Deleanu. Acesta era fiul lui Iordache Cantacuzino, unul dintre cei mai bogați boieri din Moldova la acea vreme.

„La începutul secolului al XVII-lea, proprietarul moșiei Deleni a devenit marele vistiernic Toderașcu Cantacuzino-Deleanu (1635-1686), care s-a stabilit aici, fondând ramura boierilor Cantacuzino-Deleanu. El era fiul marelui spătar Iordache Cantacuzino (1581-1663); acesta din urmă descindea dintr-o veche dinastie de împărați bizantini și era unul dintre cei mai bogați boieri moldoveni ai vremii. Iordache Cantacuzino era cumnat cu domnitorul Vasile Lupu (1634-1653), soțiile lor fiind fiicele marelui boier Costea Bucioc, proprietarul moșiei Șerbești”, se arată în documente.

Toderașcu Cantacuzino-Deleanu a construit din piatră și cărămidă Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Nepotul acestuia, Iordache Cantacuzino-Deleanu, a construit un castel pe moșia sa din Deleni. După moartea acestuia, stăpânul moșiei va deveni Gheorghe Iordache Cantacuzino-Deleanu.

Moșia din Deleni a fost lăsată moștenire fiului său cel mic, Gheorghe Ghica-Deleni. Mai departe, pe rând, moșia va trece prin moștenire la Teodor Ghica-Deleni, Grigore Ghica-Deleni și Teodor Ghica-Deleni. Castelul din Deleni are două etaje, iar între 1888 și 1889, Grigore Ghica-Deleni a efectua unele reparații.