Un celebru castel medieval ce se află la câțiva zeci de kilometri de municipiul Iași a ajuns în atenția Casei de Licitație Sotheby’s – Londra. Faimoasa casă de licitație îl include în categoria „mărturiilor uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei”.
Este vorba despre castelul ” Cantacuzino – Ghica Deleni”, una dintre cele mai reprezentative clădiri din Moldova. În primă fază, prima clădire ce a fost construită din actualul ansamblu cultural a fost biserica. Aceasta a fost ridicată în anul 1669, fiind probabil una dintre cele mai vechi din regiune. Biserica a fost construită în apropierea unei curți boierești.
Specialiștii casei de licitație din Londra estimează valoarea celebrului castel la un milion de euro. După căsătoria Mariei Cantacuzino cu Constantin Ghica, moșia a intrat în posesia familiei Ghica – Deleni. Cei doi s-au căsătorit în anul 1778. Până în anul 1802, asupra castelului s-au efectuat lucrări de restaurare și extindere. De asemenea, a fost construit și zidul de incintă în piatră.
La începutul secolului XX, clădirea a fost reamenajată după planurile lui Nicolae Ghika – Budești, un arhitect cunoscut al acelor timpuri. Timp de doi ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aici au fost încărtiruite trupe sovietice. Castelul a găzduit Căminul cultural din Deleni, după naționalizare. Eventual, a devenit unitate medicală preventivă.
Proprietarul moșiei a devenit Toderașcu Cantacuzino-Deleanu, formând ramura boierilor Cantacuzino-Deleanu. Acesta era fiul lui Iordache Cantacuzino, unul dintre cei mai bogați boieri din Moldova la acea vreme.
„La începutul secolului al XVII-lea, proprietarul moșiei Deleni a devenit marele vistiernic Toderașcu Cantacuzino-Deleanu (1635-1686), care s-a stabilit aici, fondând ramura boierilor Cantacuzino-Deleanu. El era fiul marelui spătar Iordache Cantacuzino (1581-1663); acesta din urmă descindea dintr-o veche dinastie de împărați bizantini și era unul dintre cei mai bogați boieri moldoveni ai vremii. Iordache Cantacuzino era cumnat cu domnitorul Vasile Lupu (1634-1653), soțiile lor fiind fiicele marelui boier Costea Bucioc, proprietarul moșiei Șerbești”, se arată în documente.
Toderașcu Cantacuzino-Deleanu a construit din piatră și cărămidă Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Nepotul acestuia, Iordache Cantacuzino-Deleanu, a construit un castel pe moșia sa din Deleni. După moartea acestuia, stăpânul moșiei va deveni Gheorghe Iordache Cantacuzino-Deleanu.
Moșia din Deleni a fost lăsată moștenire fiului său cel mic, Gheorghe Ghica-Deleni. Mai departe, pe rând, moșia va trece prin moștenire la Teodor Ghica-Deleni, Grigore Ghica-Deleni și Teodor Ghica-Deleni. Castelul din Deleni are două etaje, iar între 1888 și 1889, Grigore Ghica-Deleni a efectua unele reparații.