Ca și România, multe din statele vecine, din fostul bloc comunist, au ajuns să aibă orașe aproape goale. Edilii locali, în speranța că vor putea repopula orașele, au abordat decizii radicale, unele chiar nemaîntâlnite. O astfel de situație se întâmplă în al doilea oraș ca mărime din Croația, Legrad.
După căderea Cortinei de Fier, Croația a început să sufere o pierdere a populației echivalentă cu pierderea unui oraș mic în fiecare an, spun oficialii statului croat. Aproape 40.000 de persoane au emigrat în 2018 și 189.074 de persoane au părăsit Croația. Ca număr de locutori, Croația are o populație de doar 4,2 milioane. Depopularea masivă a început de când a aderat la UE. Banca Mondială estimează că populația va scădea la 3,46 milioane până în 2050.
UE estimează că 15 la sută dintre croații plecați la muncă locuiesc în alte țări ale UE. Raportul spune că este al doilea cel mai mare procent din Uniune după România. Rata natalității este cu 10% sub media UE. În același timp este cu aproape o treime mai mică decât rata naturală de 2,1 pe care țările trebuie să o mențină stabilă. „În 2020, declinul demografic din Croața se va stabiliza și politicile guvernamentale vor duce la o creștere a populației”, spunea primul ministru croat cu un an înainte.
Legrad, al doilea oraș ca mărime din Croația, este aproape de granița cu Ungaria și are aproximativ 2.250 de locuitori. Acum aproximativ 70 de ani, numărul era dublu. Din cauza depopulării primăria orașului Legrad își vinde casele abandonate pentru o kuna, echivalentul a 60 de bani. Demersul primăriei vine ca efect al scăderii populației, a raportat Reuters.
Orașul va plăti, de asemenea, pentru reparații după achiziționarea unei case. Cu toate acestea, prețul incredibil nu vine fără nicio condiție. Cumpărătorii vor trebui să aibă sub 40 de ani și vor trebui să se angajeze să rămână la Legrad, timp de cel puțin 15 ani, se arată în raport.
„Ne-am transformat într-un oraș de graniță cu puține legături de transport către alte locuri. De atunci populația a scăzut treptat.”, a spus primarul orașului, Ivan Sabolic.
Legrad a fost odată cel de-al doilea cel mai mare oraș de pe teritoriul Croației. Apoi a suferit din cauza dezintegrării Imperiului Austro-Ungar acum un secol, se arată în raport.
Până în prezent, orașul a fost capabil să vândă 17 proprietăți. Deoarece aceste case ar necesita lucrări de reparații, municipalitatea spune că va plăti 25.000 de kuna pentru orice renovare necesară. Pentru noii rezidenți orașul va acoperi 20% din preț sau până la 35.000 de kuna, a mai spus primarul Ivan Sabolic.