Palatul Parlamentului, cunoscut sub denumirea și de Casa Poporului este cea mai reprezentativă clădire din România, dar și una dintre cele mai reprezentative din lume, pentru care a fost nevoie să se demoleze multe clădiri. Câte lăcașuri au fost puse la pământ pentru ca ”Mastodontul” să stea falnic astăzi în partea centrală a Bucureștiului?
Palatul Parlamentului, cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului, denumire care i-a rămas și astăzi, măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime și 92 m sub pământ realizat în spiritul arhitecturii socialiste. Dispusă pe 9 nivele la suprafață și 9 subterane, gigantul este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume și cea mai scumpă clădire administrativă din lume, dar și cea mai grea.
Clădirea este situată în partea centrală a Bucureștiului, Sector 5, pe Dealul Arsenalului, între strada Izvor la vest și nord-vest, Bulevardul Națiunilor Unite spre nord, Bulevardul Libertății la est și Calea 13 Septembrie la sud. Pentru ca ”Mastodontul” să stea falnic astăzi, multe clădiri au fost rase.
Întâi de toate, lucrările la Casa Poporului au fost demarate la începutul anilor ’80 și au fost terminate în anul 1997, la opt ani după decesul lui Ceaușescu. Cu toate acestea, puțini știu și acum un detaliu. Câte clădiri au fost dărâmate pentru Casa Poporului?
Dictatorul a ordonat la finalul anilor ’70 să fie demolate în jur de 40.000 de clădiri pentru a face loc Palatului Parlamentului. Printre acestea s-au numărat instituții ale statului, biserici și case de valoare istorică. De fapt, a fost distrus un întreg cartier, care purta numele de Uranus, iar 57.000 de familii au fost realocate. Unele au plecat de bunăvoie, altele forțate…de împrejurări.