A fost construită casa din România care se încălzeşte doar cu lumina soarelui. Aşa plăteşti mai puţin la gaze și curent electric, astfel că este imobilul momentului. Cum este construită casa pasivă, care are cheltuieli mult mai mici decât una normală, vezi un pic mai jos.
Tehnologia a avansat și în privința contrucției de case, astfel încât se pot construi locuințe pentru care costurile de întreținere sunt unele foarte mici, potrivit lovedeco.ro. Acest tip de locuință se numește casă pasivă.
O astfel de construcție nu are nevoie de încălzire cu centrală și calorifere, nu mai trebuie să se deschidă geamurile pentru aerisire, iar costurile cu facturile sunt mult mai mici decât în cazul unei case obișnuite.
Acest tip de construcție presupune un sistem performant de recirculare a aerului la interior, iar casa este etanșeizată atât de bine încât nu pierde căldură pe nicăieri. În plus, casa pasivă nu are nevoie de aer condiționat.
O astfel de casă a fost construită în Otopeni. Casa are 140 de metri pătrați, și încă o dată pe atât la etaj, unde proprietarii intenționează să facă o seră unde să crească legume și flori.
Casa are o cameră tehnică care ține toată aparatura care face casa pasivă. Această cameră conține pompa de căldură aer-apă, un boiler pentru apă caldă menajeră, panouri de comandă de la câteva aparate din casă, precum și tuburile recuperatorului de căldură situat pe tavan.
De asemenea, casa beneficiază și de o microstație de epurare, întrucât construcția nu beneficiază de apă curentă și canalizare.
-Casa din Otopeni a fost orientată cu spațiile vitrate pe sud, pentru a beneficia de toată căldura soarelui și cât mai puține spații vitrate spre nord.
-De asemenea, o casă pasivă trebuie să beneficieze de o fațadă ventilată, care să permită circulația aerului. Casa din Otopeni este izolată cu vată bazaltică.
-Etanșeitatea este principiul de bază al unei case pasive. Nu trebuie să piardă căldură, astfel că în zona de tâmplări trebuie foarte bine izolată. Geamurile și ușile de acces trebuie să fie din tâmplărie de aluminiu și lemn. Aluminiu la exterior și lemn la interior. Astfel, se elimină punțile termice.
-Venilarea controlată se face cu recuperator de căldură, astfel încât să nu se introducă aer rece direct în casă, respectiv să se scoată aer rece din locuință.
Nu în ultimul rând, la o astfel de casă, căldura soarelui, atunci când acesta bate în geamuri, rămâne în casă, astfel că se face o economie grozavă.