Cartofii prăjiți se lipsesc de tigaie? Trucul secret care te scapă de orice problemă

Cartofii prăjiți se lipsesc de tigaie? Trucul secret care te scapă de orice problemă

Fără îndoială, tigaia din oțel inoxidabil este una dintre cele mai bune pentru a găti cartofi prăjiți. Însă dacă nu știi cum să o folosești sau cum se gătesc, de fapt, cartofii, poți să dai eșec adesea. Cartofii prăjiți se lipsesc de tigaie? Există mai multe trucuri la care poți apela astfel încât să nu se mai lipsească de tigaie și în același timp să prepari cartofi foarte crocanți.

Cartofii prăjiți se lipsesc de tigaie?

Un cartof este format din 60-80% amidon. Cea mai mare parte a acestuia se regăsește sub formă de amilopectină. Este vorba despre un carbohidrat complex, solubil în apă. În acesta, cartoful stochează energie pentru a alimenta activitatea celulelor.

Atunci când granulele de amidon de pe suprafața cartofilor prăjiți intră în contact cu uleiul încins din tigaie, se întâmplă două lucruri. În primul rând, are loc procesul cunoscut sub denumirea de gelatinizare. Adică, granulele de amidon absorb umezeala, se umflă și eliberează un lipici lipicios, ceea ce face ca cartofii prăjiți să se lipească unul de celălalt, precum și de fundul și pereții tigăii tale.

În al doilea rând, are loc o reacție chimică cunoscută sub denumirea de Maillard. Amidonul, un carbohidrat complex, se descompune în zahăr, un carbohidrat simplu, care favorizează rumenirea cartofului. Cu siguranță, este un proces favorabil pentru noi. Însă prea mult amidon la suprafață poate cauza o rumenire excesivă la exteriorul cartofilor, în timp ce interiorul lor nu este gătit suficient.

Amidonul de la suprafață ar trebui să dispară înainte ca legumele să intre în contact cu uleiul încins din tigaie. Pentru a face acest lucru, urmează un truc foarte simplu. Înmoaie cartofii în apă timp de 45-60 de minute înainte de a-i găti, după care usucă-i cu un prosop de hârtie. Ulterior, îi poți prăji.

Trucuri pentru cartofi crocanți

De asemenea, nu găti niciodată prea mulți cartofi la un loc – este secretul celor mai buni cartofi prăjiți. Supraaglomerarea tigăii cu cartofi cruzi, mai ales dacă aceștia nu sunt la temperatura camerei, face ca aceștia să piardă rapid căldura și să recupereze încet energia. În momentul în care se stabilizează, de obicei este prea târziu, iar cartofii deja se lipesc.

Unii pun acest proces pe seama capacității oțelului inoxidabil de a se dilata și contracta pe măsură ce se încălzește și se răcește. Deși suprafața tigăii pare netedă cu ochiul liber, o imagine mai îndeaproape a acesteia, la microscop, ar indica faptul că prezintă găuri mici care se micșorează și cresc pe măsură ce temperatura se reglează.

Oricare ar fi cauza, nu îți supraaglomera niciodată tigaia din oțel inoxidabil cu cartofi prăjiți. Pentru a evita situația în care se lipesc de tigaie, mai poți folosi și un alt truc. Acesta va face cartofii să fie și mai crocanți. Nu pune cartofii imediat în tigaie, când vrei să îi prăjești. Lasă-i în apă, până când începe să clocotească, recomandă EGO.ro. Ulterior, îi poți pune la prăjit.