Cartela pe care nici SRI n-o poate spiona: cum să fii anonim pe internet

Cartela pe care nici SRI n-o poate spiona: cum să fii anonim pe internet
FOTO iMore

Visul să fii anonim pe internet e mai aproape de-a fi împlinit cu o cartelă SIM specială. Da, să fii atât de anonim, că nici SRI nu te interceptează.

Până acum, dacă voiai să fii anonim pe internet, trebuia să folosești un browser special, dezvoltat de Tor Project. Soluția nu e la îndemâna tuturor utilizatorilor. Din fericire, sunt soluții.

De exemplu, chiar și cu Tor, furnizorul de internet tot ar putea ști ce faci online.

Dacă folosești o cartelă SIM dedicată pentru internet, s-ar putea să ai un avantaj, chiar și să poți evita servicii de informații ca SRI.

Brass Horn Communications, o companie din Marea Britanie, testează o cartelă SIM dedicată exclusiv internetului.

Cartela asta îți redirecționează automat traficul prin rețeaua Tor, dar fără să-ți bați tu capul. Nu e nevoie să parcurgi setări complexe pentru a beneficia de asta: cartela are toate setările făcute. Tu poți să creezi un nou punct de acces pe telefon, pentru a te conecta la rețea.

Britanicii care au venit cu ideea asta genială vor să arate „degetul mijlociu supravegherii în masă și a spionajului prin telefoane”. Acolo unde britanicii au MI5, noi avem SRI. Și, desigur, opțiunile n-ar fi limitate doar la câteva țări, ci ar putea fi excelente pentru mulți cetățeni din întreaga lume.

Cartela se numește Onion3G și, după cum sugerează numele, aceasta se poate conecta doar la rețele 3G.

Momentan este în variantă beta și poate fi folosită doar în Marea Britanie, iar compania are de gând să o lanseze public în 2019.

Cartela SIM pentru Tor ar urma să aibă un cost de cam două lire pe lună, sau 10 lei, în sistem prepaid. Fiecare MB de trafic pe care îl folosești va costa 0,025 de lire, sau 25 lire/ GB. Cam mult, dar puțin dacă ții cu adevărat la intimitatea ta.