27 apr. 2022 | 16:06

Carnea din mici și cârnați a fost înlocuită? Ce ar pune producătorii în locul ei, din cauza creșterii prețurilor

Sănătate
Carnea din mici și cârnați a fost înlocuită? Ce ar pune producătorii în locul ei, din cauza creșterii prețurilor
Cu ce au înlocuit producătorii carnea din mici și cârnați?

Românii adoră carnea tocată din care sunt făcuți micii sau cârnații tradiționali românești. Aceasta a fost înlocuită de producători. Ce consumi, de fapt, la masa de 1 mai? Produsele pe care le preferă mulți pot conține substanțe periculoase. ,,Era de așteptat ca din cauza creșterii prețurilor la utilități și carne, a erodării puterii de cumpărare a românilor, rețeta de mici, care sunt vedeta grătarului de 1 mai, să fie denaturată”, a explicat președintele Asociației Pro Consumatori.

Producătorii au înlocuit carnea din mici și cârnați: din ce sunt făcute preparatele preferate de români?

Românii trebuie să fie mai atenți de acum la ce pun pe masă în special de 1 mai. Majoritatea adoră un grătar bine făcut la iarbă verde, în familie.

La un așa eveniment desigur că masa trebuie să fie bogată, iar mulți pregătesc: mici, carne la grătar, cârnați tradiționali și platouri cu brânzeturi alături de legume.

Iată că tocmai vedetele de 1 mai pot conține substanțe periculoase. Un specialist susține că era de așteptat ca rețeta de mici să aibă parte de schimbări după seria de scumpiri la utilități și carne.

Noutatea este că toată carnea pentru produsele menționate va fi înlocuită cu fibre de cartofi, fibre de mazăre, bambus, sfeclă roșie, extract de drojdie, ceapă, arome de carne sau aditivi alimentari.

,,Era de așteptat”

,,Era de așteptat ca din cauza creșterii prețurilor la utilități și carne, a erodării puterii de cumpărare a românilor, rețeta de mici, care sunt vedeta grătarului de 1 mai, să fie denaturată.

Mare parte din carne să fie substituită cu diferite ingrediente precum fibre din cartofi, fibre de mazăre, bambus, sfeclă roșie, extract de drojdie, ceapă, zaharuri, aditivi alimentari, carmin, monoglutamat de sodiu și aromă de carne pentru a intensifica artificial gustul.

Pentru cei care doresc să consume mici după rețete realizate numai din carne și condimente le recomand să descarce aplicația ”Catalogul produselor alimentare certificate” de pe Google Play, aplicație realizată de Agenția pentru Finanțare a Investițiilor Rurale. În această aplicație se găsesc 7 rețete de mici realizate după rețete tradiționale și care sunt atestate de Ministerul Agriculturii.”

,,Aceste produse tradiționale se găsesc la un preț dublu”

De asemenea, pe piață se mai găsesc și cârnați care sunt făcuți după rețetele tradiționale testate anterior de Ministerul Agriculturii.

,,Totodată, se găsesc multe rețete de cârnați care, la fel, sunt realizate după rețete tradiționale și atestate de Ministerul Agriculturii. Aceste produse tradiționale se găsesc la un preț dublu, aproximativ 40-50 de lei kilogramul.

Cele realizate în sistem industrial se găsesc la prețul de 20 de lei kilogramul”, a explicat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, la Antena 3.