01 mart. 2024 | 14:38

Care sunt rangurile în BOR şi de ce ÎPS Teodosie vrea funcţie mai mare. Arhiepiscopul Tomisului, o nouă controversă

News
Care sunt rangurile în BOR şi de ce ÎPS Teodosie vrea funcţie mai mare. Arhiepiscopul Tomisului, o nouă controversă
IPS Teodosie 'vânează' de mult timp o funcție mai mare

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat recent că vrea să dețină o funcție mai mare. Arhiepiscopul Tomisului a precizat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod un referat prin care cerea înfiinţarea și reactivarea Mitropoliei Tomisului. Deși declarațiile sale au creat controverse, puține persoane știu care sunt rangurile în BOR. Cum se acordă, de fapt, distincțiile bisericești?

ÎPS Teodosie vrea o funcţie mai mare

Invitat în emisiunea Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a făcut declarații uluitoare, precizând că-și dorește să aibă o funcție mai înaltă. El a fost numit Arhiepiscop al Tomisului în anul 2001, însă de la început și-a dorit să ajungă la mitropolit. Cu toate acestea, el preciza recent că nu vrea înfiinţarea Mitropoliei Tomisului pentru el.

„Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod.

A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Vezi și:  ÎPS Teodosie, deranjat de bărbații care nu au barbă: ‘Sunt ciuntiți’

Vezi și: Ce a spus ÎPS Teodosie despre bărbații care se căsătoresc cu femei divorțate: ‘A vrut ea să divorțeze?’

Înfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar însemna o evidenţă a istoriei

IPS Teodosie declara că prima inițiativă a avut-o în 2022. Tot atunci preciza că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparaţie morală întrucât la Tomis a existat mitropolie, încă din secolul V.

Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo. Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru, printre care şi profesorul Adrian Rădulescu”, a spus ierarhul Tomisului.

Este cercetat de DNA pentru cumpărare de influență

La începutul anului, ÎPS Teodosie a fost citat de procurorii DNA într-un dosar penal. Arhiepiscopul este acuzat că a fost de acord să plătească un comision de 20% în schimbul unei finanțări de 800.000 de lei.

„La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, se arată într-un comunicat DNA.

Care sunt rangurile în BOR și cum se acordă

De obicei, distincțiile bisericești sunt stabilite de Biserica Ortodoxă în funcție de meritele clericilor. Conform statului de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, privind art. 144-145, episcopii eparhioți pot acorda duhovnicilor următoarele ranguri onorifice:

  • sachelar – pentru preoții cu activitate bisericească bogată; poartă ca semn distinctiv un brâu albastru;
  • iconom – pentru preoții sachelari cu activitate bisericească remarcabilă; poartă ca semn distinctiv un brâu roșu, iar la slujbele religioase poartă bederniță.
  • iconom stavrofor – pentru preoții iconomi cu activitate bisericească excepțională; se acordă în cadrul permanenței Consiliului eparhial;
  • poartă ca semn distinctiv o cruce pectorală, brâu roșu, iar la slujbe poartă bedernița.
  • diaconii cu activitate îndelungată și merite deosebite pot primi de la chiriarh rangul de arhidiaconi și dreptul de a purta cruce pectorală.

Care sunt rangurile în BOR? În schimb, clericii monahi și monahii cu sau fără funcții administrative pot primi la rândul lor anumite funcții, precum:

  • singhel – inițial desemna pe monahul care împărțea chilia cu episcopul; rang pur onorific.
  • protosinghel
  • arhimandrit – conferit de chiriarh cu aprobarea Sfântului Sinod.
Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro