09 feb. 2024 | 17:00

Ce a spus ÎPS Teodosie despre bărbații care se căsătoresc cu femei divorțate: ‘A vrut ea să divorțeze?’

News
Ce a spus ÎPS Teodosie despre bărbații care se căsătoresc cu femei divorțate: ‘A vrut ea să divorțeze?’
Ce a spus ÎPS Teodosie despre bărbații care se căsătoresc cu femei divorțate: ‘A vrut ea să divorțeze?’

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, șochează din nou. Unul dintre cele mai controversate persoane ale lumii religioase a făcut o serie de declarații ce au surprins pe toată lumea. Înaltpreasfinţitul a vorbit despre divorț și căsătoria unui bărbat cu o femeie care a divorțat în trecut.

Ce spune ÎPS Teodosie despre nunta cu o femeie divorțată

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este recunoscut pentru declarațiile sale controversate. De-a lungul zilei a apărut în tot felul de ipostaze care au atras atenția, mai ales cele în care făcea declarații dure referitoare la femei.

În trecut, Înaltpreasfinţitul a spus că că o femeie nu poate avea niciodată roluri importante în Biserică. Explicația lui a surprins pe toată lumea, făcând referire la Adam și Eva, pe motiv că femeia a fost cea care ,,a început păcatul”.

Într-o serie de întrebări adresate Arhiepiscopului Tomisului, una dintre preocupările exprimate a fost legată de practica unui preot de a împărtăși persoanele care trăiesc în concubinaj sau care fumează.

Ascultătorul care a pus această întrebare a subliniat faptul că preotul în cauză își justificase această acțiune prin argumentul că sacramentul împărtășaniei este destinat tocmai celor care au păcătuit și că acest ritual ar putea să-i schimbe pe cei implicați.

„Doamne-fereşte! Sper să nu fie de la noi. Nu am auzit aşa ceva, dar e bine să atenţionăm, să vedem cui aparţine pentru că este o practică neortodoxă aceasta. E ceva ca la protestanţi unde împărtăşania este simbol şi nu realitate”, a afirmat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

În ton cu subiectul recent, Părintele a spus că relația de concubinaj este un mare păcat. De data aceasta, însă, și-a spus părere dură despre bărbații care se căsătoresc cu femei care au divorțat în trecut, punându-i la zid pe aceștia.

Mai exact, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ste de părere că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. Consideră că preotul este cel care decide dacă relația lor este una bună în ochii lui Dumnezeu, în funcție de motivele care au dus la divorțul femeii în cauză.

„Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

De asemenea, a mai spus și că fumătorii  și ,,femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie” nu sunt persoane demne să bea agheazmă.

IPS Teodosie intră la judecata Sfântului Sinod

Insistența Arhiepiscopului IPS Teodosie de a promova ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie a primit un răspuns ferm din partea vârfului ierarhic al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Invocând faptul că acest demers a fost respins pentru prima dată în 2003 și că persistă în ciuda acestei decizii, Teodosie este acuzat că încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”.

Te-ar putea interesa și: Salariul uriaș pe care îl încasează ÎPS Teodosie ca profesor la Universitatea Ovidius din Constanța. Suma este amețitoare

Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat că astfel de acțiuni, considerate ca fiind împotriva ordinii statutare a Bisericii și ca perturbatoare a păcii în viața Bisericii și a societății prin acte de rebeliune, indisciplină și presiune publică, vor fi discutate în cadrul următoarei ședințe a Sfântului Sinod.

Conform sursei citate, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de a fi înălțată la rang de Mitropolie a fost deja dezbatută și respinsă în ședința din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunire prezidată de Patriarhul Teoctist.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, precizează Cancelaria Sfântului Sinod.

Într-o mișcare îndrăzneață și semnificativă, programată pentru ziua de sâmbătă, 10 februarie, este pregătită o manifestație de amploare pentru a susține reactivarea Mitropoliei Tomisului. Printre cei așteptați să participe la acest eveniment se numără și IPS Teodosie.

Inițiativa vine din partea Asociației Calea Neamului, o organizație cu sediul în Brașov, al cărei lider este Mihai Tîrnoveanu. Aceștia consideră că Părintele este nevinovat și nu ar trebui să treacă prin nicio judecată.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să raportezi la stat
Capital.ro
Ceaiul semifermentat care te ajută la digestie după mesele de Paşte şi te relaxează fără să dea somnolenţă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
PENSII „digitalizate”. CNPP se modernizează complet
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro