Care sunt, de fapt, diferențele între baptiști și ortodocși

Care sunt, de fapt, diferențele între baptiști și ortodocși
Care sunt, de fapt, diferențele între baptiști și ortodocși

Cu toate că, atât creștinii ortodocși, cât și cei baptiști, cred în Dumnezeu, există mai multe diferențe între credințele lor, mai ales în ceea ce privește Sfintele Taine, dar și în obiceiurile legate de stilul de viață a acestora. Acestea fiind spuse, haideți să vedem care sunt diferențele dintre baptiști și ortodocși.

Ce diferențe sunt între baptiști și ortodocși

După cum menționam mai sus, cea mai mare asemănare între ortodocși și baptiști o reprezintă credința în Dumnezeu și în Iisus Hristos, și au la baza credinței lor Sfintele Scripturi ale Vechiului și Noului Testament. De asemenea, atât ortodocșii, cât și baptiștii cred în Sfânta Treime, potrivit creștinortodox.ro. Cu toate acestea, există multe diferențe între acești credincioși. Iată care sunt unele dintre acestea.

Botezul

Însăși numele de ”baptist” arată o primă diferență între ortodocși și baptiști. Mai exact, cuvântul ”baptist” provine de la grecescul ”baptizo” (botezat prin scufundare). Ei bine, creștinii baptiști nu își botează copiii mici, ei crezând numai în botezul oamenilor maturi, a căror judecată este limpede, fiind conștienți de acțiunile lor. Pe de altă parte, creștinii ortodocși își botează copii de mici.

Textele Sfinte

De asemenea, o altă diferență între creștinii baptiști și cei ortodocși este atitudinea față de Sfintele Scripturi. Mai concret, în credința baptiștilor, doar cele 39 de cărți ale Vechiului Testament și 27 de cărți ale Noului Testament sunt insuflate de Dumnezeu, cuprinzând toată autoritatea în materie de credință, potrivit Adevărul.

Consumul de alcool

Spre deosebire de credincioșii baptiști, ortodocși pot consuma băuturi alcoolice în mod cumpătat, atunci când au dezlegare. Cu toate acestea, baptiștii condamnă atât fumatul, cât și alcoolul.

Rugăciunile către sfinți

Cu siguranță, toată lumea știe faptul că, credincioșii ortodocși se închină la icoane și la sfinți. Ei bine, pe de altă parte, credincioșii baptiști nu recunosc aceste lucruri.

Justificarea prin credință

Justificarea prin credință argumentează că numai prin har și prin credință, un creștin primește mântuirea și nu prin fapte ale sale. Ei bine, credincioșii baptiști pun mare accent pe conceptul de mântuire. Totodată credința baptistă spune că păcatul duce la condamnarea la moarte eternă în iad. Așadar, credința este decisivă pentru mântuirea sufletului.

Ierarhia sacerdotală

În timp ce în cazul bisericii ortodoxe există o ierarhie a preoților, baptiștii nu au așa ceva. Ba chiar mai mult de atât, una din ideile de bază este că în religiile protestant, o persoană precum episcopul nu ar avea un loc privilegiat. Cu toate acestea,  în rândul baptiștilor pot fi regăsite trei tipuri de oameni care conduc slujbele, adică pastorul, prezbiterul și diaconul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI