Banca Internațională de Investiții, controlată direct de la Kremlin de președintele Vladimir Putin, pompează bani și în România. Sunt bani dați sub formă de împrumuturi unor companii românești.
Banca Internațională de Investiții, cunoscută drept banca lui Putin, finanțează mai multe companii din România. Unele dintre ele apelează periodic la instituția financiară, de la care se împrumută constant.
Reprezentanții băncii susțin că portofoliul de credite direcționate către România depășește 100 de milioane de euro. Și e în creștere, potrivit Adevărul.
„În prezent, portofoliul de împrumuturi în România acoperă domenii precum infrastructura, sectorul serviciilor, agricultura şi industria alimentară, susţinerea IMM-urilor. Depăşeşte în prezent 100 de milioane de euro şi intenţionăm să îl creştem, având deja un număr de proiecte în evaluarea băncii”, susțin reprezentanții BII.
Unul dintre clienții băncii controlate de Putin este compania Agricover Credit IFN, care oferă, la rându-i, credite agricultorilor români. Compania românescă a contractat deja două împrumuturi de la BII.
Ultimul dintre ele are o valoare de 10 milioane de euro, iar perioada e de șapte ani.
BII a mai acordat în România, în iulie 2017, un credit în valoare de 20 de milioane de euro pentru dezvoltatorul imobiliar Iulius. Banii aveau ca destinație, potrivit băncii, „finanţarea pe termen lung a centrelor comerciale din România”. La acest împrumut, acordat pe zece ani, a participat şi Erste Bank. Grupul Iulius este controlat de Iulian Dascălu, un antreprenor din Iași, care a ridicat, de-a lungul anilor, atât centre comerciale, cât și spații de birouri.
Un alt împrumut, de aproximativ 16,5 milioane de euro, a fost acordat, tot în cursul anului 2017, companiei MEP Retail Investments SRL. Aceasta e o subsidiară a fondului de investiţii Mid Europa, iar mare parte din bani a mers pentru finanţarea achiziţiei lanţului de magazine Profi.
Alte 4,3 milioane de euro au fost împrumutate în 2016, cu o scadenţă de cinci ani, de Avicola Buzău, parte a grupului Aaylex.
Banca Internațională de Investiții a Rusiei are, momentan, sediul la Moscova. Se știe că e controlată de președintele Rusiei, Vladimir Putin, și de apropiații liderului de la Kremlin.
Recent, BII a anunțat că urmează să se mute de la Moscova la Budapesta. Ungaria a acceptat să acorde facilități, privilegii și imunități pe care jurnaliștii ungari le consideră de-a dreptul periculoase. Pracic, banca Rusiei va avea drepturi mai ceva decât cele ale unei ambasade și nu va fi supusă niciunui control sau monitorizări. Toți angajații, dar și colaboratorii vor avea imunitate diplomatică și cei care intră în clădire nu o pot face decât pe bază de invitație.
De precizat însă că bilanțul băncii nu este unul extraordinar de bun. Odată cu mutarea la Budapesta, Banca Internațională de Investiții va deveni, la nivel național, doar a 17-a bancă din Ungaria.
Peste 50% din acțiunile băncii rusești sunt deținute de Bulgaria, Cehia, Slovacia, România și Ungaria, în vreme ce Rusia deține 40%. Ținând cont că și România deține acțiuni, ministrul Finanțelor de la București, Eugen Teodorovici, ocupă funcția de guvernator al băncii.