Conform cercetătorilor, câinii sunt capabili să înțeleagă 250 de cuvinte și gesturi, să numere până la cinci, dar și să efectueze operații simple de matematică.
De altfel, oamenii de știință canadieni au făcut și un top al celor cinci cele mai inteligente rase de câini. Iată care sunt acestea:
Strămoșii lui Border Collie se află în sudul Scoției. Această rasă a suferit modificări prin încrucișare cu o mare varietate de câini ciobănești. Ca și rezultat al acestor încrucișări, s-a obținut un bun câine de lucru, puternic, care este caracterizat prin inteligență și rapiditate.
2. Pudel
Câinii sunt foarte inteligenți, motiv pentru care îi vedem adesea în spectacolele de circ. În plus, servesc ca salvatori și observatori. Ei sunt niște înotători foarte buni și chiar pot salva o persoană de la înec.
3. Ciobănesc german
Se știe despre ciobănescul german că este un câine inteligent. Este un câine foarte capabil, fiind folosit ca paznic, ca ajutor pentru persoanele cu dizabilități sau ca ”ofițeri” de poliție.
Cu toate acestea, popularitatea acestei rase a scăzut însă și multe rase exotice au ajuns să îl înlocuiască, dar sunt departe de a-l ajunge sau a-l întrece în inteligență. De altfel, un ciobănesc german bine antrenat este capabil chiar să imobilizeze un infractor.
4. Golden retriever
Este un câine solid, dar calm. Este adesea folosit pentru nevăzători, dar și în scopuri terapeutice. Este ideal pentru familiie pentru copii, mai ales dacă copilul are probleme cognitive. Dresarea unui Golden retriever nu provoacă probleme. Adoră apa și înoată foarte bine.
5. Doberman
Abilitățile și calitățile acestei rase sunt etalate doar în prezența unei persoane energice și răbdătoare. Mulți sunt de părere că reprezentanții acestei rase sunt proști, lucruri total neadevărate, doar că Dobermanii trebuie antrenați mai mult timp, altminteri mintea lor de excepție va merge către alte lucruri de neremarcat. De asemenea, rasa este foarte activă și gata să-și protejeze stăpânii.
Câinele (Canis lupus familiaris) este una dintre subspeciile lupului cenușiu. El este un mamifer carnivor din familia canidelor. Este posibil ca câinele să fie primul animal domesticit și cel mai folosit pentru muncă, vânătoare și companie din istoria oamenilor.
De menționat este că linia prezentă de câini a fost domesticită din lupii cenușii cu aproximativ 15.000 ani în urmă. Chiar dacă au fost găsite în Siberia și Belgia rămășițe de câini domesticiți în urmă cu aproximativ 33.000 de ani, niciuna dintre aceste specii nu pare să fi supraviețuit după ultima glaciațiune. De altfel, testarea ADN-ului sugerează o scindare evoluționară între câini și lupi în urmă cu circa 100.000 ani, însă nu s-au găsit specimene mai vechi de 33.000 ani care să fie în mod clar și morfologic, câini domestici.