09 aug. 2023 | 14:19

Care este varianta corectă de plural a cuvântului ‘dragă’. Aproape toţi românii greşesc

Diverse
Care este varianta corectă de plural a cuvântului 'dragă'. Aproape toţi românii greşesc
Există diferențe de exprimare între vorbirea curentă și cea literară

În vorbirea curentă, nu cea literară, de multe ori folosim cuvinte într-o formă relativ corectă, precum este și cuvântul ”dragă”, când ne referim la o persoană sau o femeie pentru care avem o anume afecțiune. Dar, te-ai întrebat care este varianta corectă de plural a cuvântului ‘dragă’? În cele ce urmează îți explicăm care este forma corectă, așa că, citește mai departe.

Există diferențe de exprimare între vorbirea curentă și cea literară

Limba este cea mai bună creație a umanității pentru a comunica între ei. De-a lungul timpului, acest instrument de comunicare a evoluat în numeroase limbi din întreaga lume, cu forme de utilizare variate chiar și în cadrul unei singure limbi.

După cum bine se poate observa, în vorbirea curentă, sau cum se mai spune, vorbirea de stradă, există diferențe în raport cu vorbirea și scrierea literară. Bine, dar o să vă întrebați de ce și care ar fi diferențele.

Vezi și: Pleonasmele care sunt cel mai des întâlnite în limba română. Ce greșeli fac foarte mulți români

Răspunsul poate părea simplu, dar, în esență, principala diferență între limbajul obișnuit și limbajul literar este că limbajul obișnuit este utilizarea cea mai comună, de zi cu zi, a limbii în rândul oamenilor, în timp ce limbajul literar este forma figurativă a limbii care este adesea folosită în literatură.

Atât limba obișnuită, cât și limba literară sunt două forme de utilizare a limbii. Prin urmare, aproape fiecare limbă este formată din aceste două forme de utilizare.

Cum puntem îmbunătăți limbajul zilnic?

Limbajul obișnuit este cea mai comună formă de limbaj folosită în rândul publicului, în timp ce limbajul literar este forma elegantă și figurativă a limbajului folosită adesea în literatură.

Dacă ne referim la utilizare, limbajul obișnuit este utilizat zilnic de către public, în timp ce limbajul literar este utilizat doar în context literar. În ceea ce privește sintaxa, limbajul obișnuit utilizează sintaxa formală standard.

Vezi și: Când se folosesc cuvintele decât și doar, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români în fiecare zi

Cu toate acestea, sintaxa limbajului literar poate varia în funcție de stilul scriitorului și de tehnicile literare utilizate pentru a spori calitatea figurativă.

Întăritorii de limbaj”, cum sunt denumiți de specialiști, nu sunt foarte utilizați în limbajul obișnuit. Dar limba literară folosește întotdeauna amelioratori de limbaj, cum ar fi aliterația, ritmul, hiperbola, onomatopeea etc.

Care este varianta corectă de plural a cuvântului ‘dragă’

Acum, revenind la tema de astăzi, sunt mulți ceia care, în limbajul curent, sunt obișnuiți să utilizeze la plurar forma greșită a cuvântului ‘dragă’, și anume ”dragele”, când ne referim la anumite persoane apropiate.

Forma greșită ar suna cam așa: ”Dragele mele (persoane de sex feminin apropiate), mă bucur să vă am în preajmă”.

Vezi și: Care este forma corectă de plural a cuvântului albuş. Mulţi români îl folosesc greşit, din păcate

Conform DOOM2, cuvântul ”drag” este un adjectiv, iar la forma feminină, varianta corectă la singular este ”dragă”, iar dacă ne referim la forma corectă a acestui adjectiv, vom folosi ”dragi”, în consecință, având același exemplu anterior, forma corect este următoarea: ”Dragile mele (persoane de sex feminin apropiate), mă bucur să vă am în preajmă”, sau ”Dragi colege astăzi vom bea cafeaua impreună”.

Așadar, acum că ai aflat care este varianta corectă de plural a cuvântului ‘dragă’, pe viitor vei folosi formele corecte.

Parteneri