02 aug. 2021 | 16:05

Care este temperatura maximă pe care o suportă oamenii. Pericolul e uriaș altfel

Sănătate
Care este temperatura maximă pe care o suportă oamenii. Pericolul e uriaș altfel
Care este temperatura maxima pe care o suporta oamenii. Pericolul e urias altfel

Schimbările climatice au un impact devastator asupra organismului uman, nu doar asupra mediului înconjurător. În ultimii ani, asistăm tot mai des la temperaturi extreme, care ne pot pune pune în pericol sănătatea. Deși corpul uman se poate adapta în orice condiție, fiind foarte rezistent, totuși, are o limită.

În condiții de căldură extremă și umiditate ridicată, organismul uman nu își poate regla temperatura internă. Spre exemplu, la 40 de grade Celsius, corpul devine hipertermic, ceea ce înseamnă că pot apărea simptome precum puls rapid, leșin, delir, comă etc.

Care este temperatura maximă pe care o suportă oamenii

Potrivit unui studiu din 2020, publicat în revista Science Advances, temperatura unui bec umed este de 35 de grade Celsius. Aceasta se măsoară cu ajutorul unui termometru acoperit cu o cârpă îmbibată cu apă. Se ține cont atât de căldură, cât și de umiditate deoarece, cu cât există mai multă apă în aer, cu atât este mai greu ca transpirația să se evapore de pe corp.

În cazul în care umiditatea este scăzută și temperatura ridicată, Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA, a ajuns la concluzia că temperatura becului umed probabil nu se va apropia de punctul în care organismul uman cedează.

Spre exemplu, dacă temperatura de afară este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, asta înseamnă că temperatura becului va fi în jur de 30,5 grade Celsius. Pe de altă parte, daca umiditatea este mai mare (77%) și temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius, temperatura becului umed va fi de 35 de grade Celsius.

Potrivit cercetătorului de la NASA, temperatura maximă pe care o suportă oamenii ar fi cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius.

Pericolul e uriaș altfel

În condiții de căldură extremă și umiditate ridicată, organismul uman nu își poate regla temperatura internă.

Dacă temperatura becului umed crește peste temperatura corpului uman, puteți transpira în continuare, însă corpul nu se va răcori la temperatura la care trebuie să funcționeze fiziologic”, a spus Raymond pentru Live Science.

Potrivit Institutului Național de Sănătate, la o temperatură de 40 de grade, organismul uman devine hipertermic. Printre cele mai cunoscute simptome se numără puls rapid, delir, leșin, comă etc. Cu toate acestea, deși simte că este în pericol, corpul uman nu cedează imediat, ci după aproximativ trei ore, susține Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Temperatura maximă pe care o suportă oamenii ar fi cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius, a mai spus specialistul NASA.

 

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Schimbare importantă pe piaţa muncii: Categoriile de activităţi care nu necesită contract | Anunţul Ministerului Muncii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro