Care este rolul orificiilor de la capătul cablurilor, de fapt. Sunt de mare ajutor, dar puţini le folosesc
Dacă scoateți din priză orice aparat din casă, există 98% șanse ca cele două vârfuri plate ale stecărului să aibă găuri în ele. Dacă vă întrebați care este rolul orificiilor de la capătul cablurilor, de fapt, pentur început vă spunem că aceste găuri sunt acolo cu un motiv, și dunt de mare ajutor, dar puţini le folosesc.
Care este rolul orificiilor de la capătul cablurilor electrice?
Orice specialist electrician îți va spune, pentru început, că există două tipuri comune de prize, de tip A și B. Tipul A este o priză fără împământare cu două mufe plate paralele și a fost inventată în 1904 de Harvey Hubbell II.
Tipul B are, de asemenea, două lamele plate, dar are și un știft rotund sau în formă de U care pune la pământ dispozitivul înainte de a fi conectat la curent.
Un prim motiv pentru acele orificii la capătul cablurilor, mai exact cele de pe ștechere, în afară de rolul de a fixa în priză foarte bine cablul, mai ajută atunci când vrei să strângi ablul, fiind un locaș care se va fixa perfect pe partea superioară a cablului, odată strâns în jurul echipamentului pe care nu îl mai folosești.
Ajută la îmbunătățirea contactului dintre cablu și priză
Dacă ați demonta o priză electrică și v-ați uita în interiorul prizei, veți vedea că pinii au umflături. Aceste protuberanțe se potrivesc exact în găurile de pe ștecherul din plastic, astfel încât priza să poată prinde mai bine ștecărul.
Acest lucru împiedică scoaterea ștecărului din priză din cauza greutății sale sau a cablului. De asemenea, ajută la îmbunătățirea contactului dintre ștecăr și priză.
Există un standard din fabricație al producătorilor de cabluri
Unele dispozitive electrice sunt, de asemenea, sigilate din fabrică sau blocate de către producător cu o protecție de plastic introdusă prin una sau ambele găuri ale mufei. Proiectele de construcție sau cerințele de siguranță industrială pot necesita acest tip de sigilare.
De exemplu, un producător poate aplica o bandă de plastic prin gaură și o poate atașa la o etichetă pe care scrie: „Trebuie să faceți «X» înainte de a conecta acest dispozitiv la priză”. Utilizatorul nu poate conecta dispozitivul fără a îndepărta eticheta, astfel încât să fie sigur că va vedea instrucțiunile.
Rolul orificiilor de la capătul cablurilor electrice, din rațiuni economice?
De asemenea, este posibil să se facă o mică economie de materii prime pentru fabricantul de prize. Experții mai spun că că prizele foarte vechi foloseau rulmenți cu bile captivi și arcuri elicoidale pentru declic, dar astăzi se face cu o protuberanță și contacte elastice din cupru.
Tehnologia a avansat pentru a oferi mai multe măsuri de siguranță împotriva electrocutării. În timp ce prizele vechi încă mai există fără pini de împământare, lame cu arc sau crestături ridicate pentru siguranță, majoritatea sunt scoase din uz. Prizele de siguranță, cum ar fi întrerupătoarele de circuit cu împământare și prizele rezistente la manipulare, salvează vieți în fiecare an.