Te-ai întrebat vreodată care este pluralul cuvântului vulcan? Iată explicația clară aici și vezi cum se spune, de fapt. A fost stabilită forma corectă, după ce mulți oameni au folosit-o pe cea eronată, care nici măcar nu se găsește în dicționar.
Vulcanul reprezintă o structură masivă, formată la suprafața Pământului, compusă dintr-un con muntos care a apărut în urma erupțiilor de magmă și materiale vulcanice provenite din adâncurile pământului.
Aceste impresionante fenomene ale naturii sunt întâlnite peste tot în lumea, cu o frecvență mai mare în zonele cu activitate tectonică intensă, cunoscute sub denumirea de „Cercul de Foc al Pacificului”.
Definiția exactă a cuvântului este mai puțin importantă decât forma corectă a acestuia, la plural. Mulți tind să spună „vulcanuri”, deși forma de plural acceptată este una singură: VULCANI.
Nu există nicio altă exprimare acceptată de specialiști, dar mulți tind să o folosească numai pe cea eronată.
„VULCÁN, vulcani, s. m. 1. Ridicătură muntoasă de formă conică, formată prin erupția la suprafața solului a lavei și a unor produse magmatice, având în centru o deschizătură largă”, se arată în DEX.
Uneori, limba română ne surprinde chiar și pe noi, vorbitorii nativi. Avem tendința să facem formele de plural după cum ni se pare că sună bine, deși uneori nu depinde de acest aspect felul în care ne exprimăm.
Doom a venit cu multe schimbări de-a lungul timpului, cu fiecare dintre edițiile sale.
Forma corectă de plural a substantivului „aragaz” este „aragaze”. „Aragazuri” este greșit.
Forma corectă de plural a substantivului „almanah” este „almanahuri”. „Almanahe” este greșit.
Forma corectă de plural a substantivului „blană” este „blăni”. „Blănuri” nu este greșit, dar face referire la articole de îmbrăcăminte și nu la piei prelucrate.
Forma corectă de plural a substantivului „macrou” este „macrouri”.
Forma corectă de plural a substantivului „monedă” este „monede”. „Monezi” este greșit.
Forma corectă de plural a substantivului „sindrom” este „sindroame”. „Sindromuri” este greșit.
Forma corectă de plural a substantivului „sânge” este „sânge”. Totuși, nimeni nu folosește acest substantiv la plural.
Forma corectă de plural a substantivului „pârâu” este „pâraie”. „Pârâuri” este greșit.
Unele modificări includ schimbarea ordinii unor variante, de exemplu:
a birui: să biruiesc/să birui;
a se îngâmfa: să mă îngâmf/să mă îngâmfez;
De asemenea, au fost adăugate unele variante la anumite substantive nume de ocupații terminate în „-loga” din registrul colocvial: filoloagă, astroloagă;
Și la unele substantive neologice terminate în „-a” sau „-ia” (care creează impresia că ar fi articulate), au fost adăugate variante cu finala adaptată „-ă” și „-ie” ca formă nearticulată:
În plus, unele dublete lexicale au fost introduse, de exemplu:
greier/greierul și greier/greierele, cu pluralul comun greieri/greierii;
De asemenea, pentru termenul „ansamblu,” în context tehnologic, există pluralul „ansamble,” iar pentru termenul „astru,” există pluralul „aștri.” În plus, pentru aceleași termeni, s-au adăugat și variante cu forma nearticulată: „astre.”