Cețe sau cețuri? Puțini români știu care este, de fapt, forma corectă de plural a cuvântului ceață. Mulți folosesc forma greșită.
La fel ca un organism viu, limba română trece printr-un proces continuu de transformare, lingviștii adaptând constant normele realității și multitudinii de influențe venite din alte limbi sau alte domenii.
Pare greu de crezut că un cuvânt banal, ce descrie un fenomen natural obișnuit și ce face parte din vocabularul tuturor românilor, îi pune pe foarte mulți în dificultate. De fapt, unii nici nu ar bănui că are o formă de plural.
În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, celebrul DEX, definiția cuvântului ceață este aceasta: Particule de apă rezultate din vaporizarea apei de pe pământ, aflate în suspensie în atmosferă, la suprafața solului, și care îngreunează vizibilitatea.
Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), forma corectă de plural a cuvântului ceață este cețuri, aceasta fiind singura variantă acceptată. Așadar, cețe, folosită destul de des, este greșită și trebuie evitată.
Te-ar putea interesa și: Care este pluralul cuvântului ‘blană’. Ai folosit forma greșită până acum
Exemplul de mai sus nu este singurul cuvânt care, la plural, este folosit de multe ori în mod eronat. Pe listă putem adăuga:
Limba română cuprinde și câteva cuvinte care au mai multe forme corecte de plural.
Te-ar putea interesa și: Care este pluralul cuvântului aragaz. Detaliul pe care nu îl știai până acum