În contextul în care școla a început de curând, vă prezentăm astăzi un cuvânt care este schimonisit în fel și chip de mulți români atunci când îl rostesc la plural. Așadar, care este pluralul cuvântului ghiozdan. Milioane de români folosesc forma greșită.
Astăzi discutăm de un substantiv neutru des folosit de către români, mai ales în timpul școlii, dar care al cărui plural nu este folosit așa cum ar trebui.
Mulți dintre români spun, când vine vorba de pluralul substantivului ghiozdan, ghozdanuri. Așadar, care este forma corectă a cuvântului ghiozdan. Forma corectă a cuvântului ghiodan la plural este, conform DEX, ghiozdane.
”GHIOZDÁN, ghiozdane, s. n. 1. Geantă de piele, de mușama sau de carton, în care școlarii își pun cărțile și pe care o poartă de obicei în spate. Se văd cîrduri de copii, cu ghiozdanele în spate, cum merg spre școală. SAHIA, U.R.S.S. 13. Grivei, tovarășul meu drag, Nerăbdător așteaptă-n prag S-azvîrl în colț ghiozdanul… I-e dor ca s-o pornim hai-hui. IOSIF, PATR. 15. 2. (Învechit) Portofel mare de piele pentru bani sau acte; tașcă, geantă. Elevul, cu un ghiozdan cu hîrtii la subțioară, pășea tăcut și neliniștit în urma inginerului. BUJOR, S. 123. Niciodată nu iese în vaza lumii fără ghiozdan la subțioară. VLAHUȚĂ, O. A. 194. – Pronunțat: ghioz-. – Variantă: (învechit) (2) ghizdán (ALECSANDRI, T. 1386, NEGRUZZI, S. I 185, KOGĂLNICEANU, S. 50) s. n.”, scrie în Dicționarul Explicativ al limibii Române (DEX).
Citește și: Care este cel mai lung cuvânt din limba română care conține doar o consoană
La cazul Nominativ-Acuzativ, nearticulat se spune ghiozdan, articulat se pronunță ghiozdanu, nearticulat la plural-ghiozdane, iar la articulat plural se spune ghiozdanele.
De asemenea, la cazul Dativ-Genitiv, singular nearcticulat se pronunță ghiozdan, iar articulat ghiozdanului. Când vine vorba de plural nearticulat se spune ghiozdane, forma articulată a pluralului fiind ghiozdanelor.
Din motive de diferențiere tipologică, limba româna mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este limba oficială în România și în Republica Moldova.
Citește și: Care este pluralul cuvântului ciocolată
”Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde româna (dialectul dacoromân) este limbă oficială și, conform recensământului populației din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populație.
Limba română este una dintre cele șase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunități și organizații internaționale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007)”, arată Wikipedia.