Tu știi care este cel mai lung cuvânt din limba română, care conține o singură consoană? Îți oferim un pont: are opt litere. Află în rândurile de mai jos care este termenul și ce înseamnă de fapt.
Până în anul 1860, limba română s-a scris, de regulă, cu alfabetul chirilic și, mai ales în ultima perioadă dinainte de adoptarea oficială a alfabetului latin, cu un alfabet de traziție. În RSS Moldovenească s-a folosit până în anul 1898 alfabetul chirilic modern sau rusesc adaptat.
Informațiile au fost confirmate de lucrarea „Pentru o istorie a scrierii limbii române” (2018), în care se explică și cunoscutul fapt că limba română modernă se scrie cu alfabetul latin. Alfabetul actual al limbii române prezintă în componența sa nu mai puțin de 31 de litere.
Prin litere, mari sau mici, urmate sau nu de punct sau de spațiu, înțelegem semnul grafic din alfabetul unei limbi, corespunzând în general unui fonem. Literele formează cuvinte sau grupuri de cuvinte. Limba română, ca multe alte limbi, are particularitățile sale.
Tu știi care este cel mai lung cuvânt din limba română care conține o singură consoană? Mai mult ca sigur, nu ți-a trecut decât rareori prin minte. Este un termen mai rar folosit în limbajul de zi cu zi de astăzi. Nu te mai ținem în suspans – despre „acioaie” este vorba.
La fel ca multe alte limbi aflate în circulație în prezent, limba română are multe particularități. Știai că există un cuvânt de specialitate în limba română, care este termenul cel mai lung cu o singură consoană în alcătuirea lui? Probabil nu știi la ce anume se referă „acioaie”, cuvânt din opt litere.
Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române, „acioaie” este denumirea dată unor obiecte alcătuite din anumite metale sau aliaje, termenul fiind unul popular, ceea ce justifică și absența sa din limbajul colocvial.
„acioaie = denumire dată unor metale sau aliaje; obiect făcut dintr-un astfel de metal sau aliaj. diferențiere – învechit – popular – aliaj sau metal (mai ales alamă, aramă, bronz) din care se fac sfeșnice, cădelnițe, clopote etc”, arată noua ediție, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.
Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) arată care este forma corectă de plural pentru termenul „acioaie”.
„acioaie = (pop.) (desp. -ci-oa-) s. f., art. acioaia, g.-d. acioaie, art. acioaiei”, arată ediția a III-a a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.