Chei sau cheli? În ciuda faptului că face parte din vocabularul tuturor românilor, mulți nu știu care este pluralul cuvântului chel. Oameni din toate colțurile țării folosesc forma greșită, fără să își dea seama că fac o eroare.
Limba română este la fel ca un organism, fiind într-un proces fără final de transformare, normele sale se adaptează constant realității și multitudinii de influențe venite din alte limbi sau alte domenii.
Cine ar fi crezut că un cuvânt simplu, ce reprezintă un proces natural ce afectează o mare parte a populației planetei, poate da multora bătăi de cap. Este un termen banal, ce face parte din vocabularul tuturor românilor, dar care este adesea folosit în forma greșită.
În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, celebrul DEX, definiția cuvântului chel este aceasta: (Despre oameni) Care are chelie, căruia i-a căzut (tot) părul de pe cap; (despre cap) care nu are păr.
Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), pluralul cuvântului chel este chei, aceasta fiind singura formă corectă.
Te-ar putea interesa și: Care este forma corectă de plural a cuvântului sânge. Mulți oameni habar nu au răspunsul
Nu este singurul cuvânt care, la plural, este folosit de multe ori în mod eronat. Pe listă putem adăuga:
Alte cuvinte au mai multe forme de plural:
Te-ar putea interesa și: Care este pluralul cuvântului lapte. Forma corectă pe care nu ai folosit-o niciodată