19 iul. 2023 | 16:42

Care este pluralul cuvântului baltă. Mulți oameni folosesc forma greșită

Diverse
Care este pluralul cuvântului baltă. Mulți oameni folosesc forma greșită
Care este pluralul cuvântului baltă. Mulți oameni folosesc forma greșită

Cuvântul baltă este unul foarte utilizat și se referă la o apă, dar puțini știu care este forma de plural a acestuia. Îl aud zi de zi, dar îl pronunță eronat. Mulți folosesc forma greșită, fără ca măcar să se gândească la faptul că încalcă regulile limbii române.

Care este, de fapt, forma de plural pentru baltă

Te-ai gândit vreodată care este pluralul substantivului baltă? Dacă ți-a trecut prin minte o formă, află că poate fi cea greșită. În tot acest timp, ai putut folosi o formă greșită, fără ca măcar să știi cum se spune corect, de fapt.

„Baltă=Apă stătătoare permanentă, alimentată din izvoare proprii și prin revărsările unor rîuri sau fluvii învecinate, de obicei puțin adâncă și având o bogată vegetație acvatică”, este explicația din DEX.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, forma de plural este una singură, fără a fi acceptate alte forme: bălți. Unii au tendința de a spune BALTE, însă este o greșeală extrem de mare.

Pentru a evita aceste greșeli comune în formarea pluralului, este esențial să acordăm o atenție sporită regulilor gramaticale și să exersăm folosirea corectă a acestora în vorbire și în scris.

Cititul și tot felul de exerciții de gramatică pot ajuta la dezvoltarea unei bune înțelegeri a formelor de plural în limba română. Cu timpul și cu mai multă practică, vom putea comunica eficient și mai precis în limba română.

Cuvintele din limba română care nu au plural

Există în limba română mai multe cuvinte care au formă doar pentru singular. La plural, putem exprima o multitudine doar însoțite de alte cuvinte, însă nu mulți știu asta.

De exemplu, stările nu au formă de plural: foame, sete, leme, oboseală, curaj, cinste, voință, oboseală, somn sau hărnicie.

Nu putem să declinăm nici alimentele: oțet, smântână, unt, lapte, piper, sare, fasole sau mazăre.

La fel stau lucrurile și în cazul materiilor de la școală (matematică, chimie, geografie sau istorie) sau în când vorbim despre termeni sportivi: fotbal, tenis, înot, box, gimnastică, scrimă, rubgy, polo sau hochei.

Unele cuvinte românești au forme ciudate la plural, pe care nu mulți le înțeleg. Pentru “blană”, forma corectă de plural este “blăni”, în timp ce “blănuri” se referă la articolele vestimentare. Alte forme ciudate de plural sunt: “fașă” (“feșe”), “foarfecă” (“foarfeci”), “ciubuc” (“ciubucuri”), “colonel” (“colonei”, forma “coloneli” fiind greșită) sau “pârâu” (“pâraie”).

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”