Companiile din întreaga lume sunt supuse unui pericol mai mare decât pandemia în 2022, potrivit anunțului făcut de specialiști. Chiar dacă afacerile au fost influențate puternic de criza sanitară provocată de virusul SARS-CoV-2 în 2021, anul acesta motivele de îngrijorare vin din cu totul altă direcție. Care este pericolul mai mare decât pandemia, conform ediţiei cu numărul 11 a studiului Allianz Risk Barometer, în continuare.
Ediția cu numărul 11 a studiului Allianz Risk Barometer prezintă un top al riscurilor cu care se vor confrunta companiile din întreaga lume în 2022, pe primele trei locuri fiind atacurile cibernetice, întreruperea activităţii şi catastrofele naturale.
Astfel, atacurile de tip ransomware, încălcarea securităţii datelor şi incidentele IT majore prezintă un grad de îngrijorare mai mare pentru companii în 2022 decât întreruperea activității ca urmare a blocării lanțurilor de aprovizionare, riscul unor dezastre naturale sau chiar pandemia de coronavirus, în ciuda faptului că ultimele trei au avut efecte purternice asupra afacerilor în anul care s-a încheiat.
Clasamentul riscurilor pentru al doilea an din istoria Allianz Risk Baromete este condus așadar de incidentele cibernetice, după ce 44% dintre participanţii la sondaj au catalogat riscul cibernetic drept principala ameninţare în anul curent.
Pe locul secund se situează riscul de întrerupere a activității (42%), iar podiumul este completat de riscul generat de catastrofele naturale (25%).
Citește și: Orașele din România unde incidența COVID a sărit de 10 la mie. Ce măsuri s-au impus
În 2022, riscul cauzat de pandemia de COVID-19 a ieșit din top, întrucât companiile se consideră mult mai pregătite să facă față unor astfel de situații.
Analiza derulată de Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS) cu privire la riscurile globale în business include părerile a nu mai puțin de 2.650 de experţi din 89 de ţări, printre care directori generali, manageri de risc, brokeri şi specialişti în asigurări.
„Întreruperea activităţii rămâne ameninţarea principală în 2022. Pentru majoritatea companiilor, cea mai mare temere este de a nu-şi putea fabrica produsele sau livra serviciile.
Anul 2021 a generat un nivel fără precedent de perturbări, iar 2022 promite doar o relaxare treptată din această perspectivă. Atacurile cibernetice paralizante, blocajele în lanţurile de aprovizionare ca urmare a pandemiei sau a evenimentelor meteorologice extreme au cauzat perturbări majore în ultimul an şi rămân preocupări de bază pentru companii şi în 2022.
Consolidarea rezilienţei împotriva numeroasele cauze ale întreruperii activităţii devine din ce în ce mai mult un avantaj competitiv pentru companii“, a declarat Joachim Mueller, CEO al AGCS.