Se lansează numărul unic de urgență 1911 pentru incidente cibernetice. Cum poți cere ajutor

Se lansează numărul unic de urgență 1911 pentru incidente cibernetice. Cum poți cere ajutor
Foto: Compli.com

Din 2 mai, românii pot apela la numărul unic de urgență 1911 pentru a raporta incidente de securitate cibernetică. Serviciul poate fi folosit atât persoanele fizice, cât și de cele juridice.

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu a explicat modul în care se va putea cere asistență la 1911.

„Aș vrea să vă anunț un proiect extrem de important, ce va avea ca zi de lansare data de 2 mai. Este o altă veste bună pentru români pe o zonă ce ține de securitatea cibernetică. După cum am menționat vom lansa prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic; 1911, apelat din toate rețelele, la care vor putea fi raportate toate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice și de către instituțiile publice. Li se oferă, prin call-center, o asistență primară și consiliere pentru siagnosticare și remediere. Vă încurajez de altfel să testați acest serviciu care este în verificări. Este 1911.” Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor

Numărul unic de urgență 1911. Pericolele la care sunt expuși utilizatorii români de internet

Ministrul Comunicațiilor a subliniat că, în continuare, cetățenii europeni nu sunt informați cu privire la securitatea cibernetică. Evident, nici românii nu sunt la curent cu riscurile la care le sunt expuse datele stocate pe un computer, spre exemplu.

„În Europa peste 50% din cetățeni se consideră neinformați privind amenințările cibernetice, iar 70% din interprinderi au cunoștințe minime despre aceste riscuri. În România educația digitală în domeniul securității informațiilor continuă să fie deficitară.” Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor

Și anul trecut România a fost țară generatoare de incidente de securitate cibernetică. Dar a fost și țintă a atacurilor cibernetice. Riscul a fost evaluat la nivel mediu, dar se menține tendința de creștere.

Mulți utilizatori de internet apelează la sfaturile prietenilor sau se documentează din ghiduri publicate de experți în domeniu.

Ce fel de incidente pot reclama românii

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a spus că încurajează semnalarea tuturor incidentelor de securitate cibernetică. Potrivit Mediafax, pot fi raportate ce cele de tip scam/phishing, fraude – vishing, fraudă cu suport tehnic fals, fraudă cu vouchere, fraudă cu bilete de avion și multe altele.

„Prin acest nou serviciu guvernamental încurajăm în mod special notificarea infromațiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM sau a cetățenilor care sunt adesea afectați.” Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor

Oficialii guvernamentali estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 miliarde de euro, cu o creștere alarmantă din 2013 încoace.

Urmăriți Playtech.ro și pe