Oamenii care nu dorm atât cât este suficient se aleg cu creierul afectat. Experții în neurologie au dezvăluit care este ora perfectă pentru a te culca. Dr. Vlad Ciurea: „Atunci se reporneşte tot”. În plus, creierul uman are niște ore la care are cel mai bun randament.
Foarte mulți dintre români pierd nopțile aiurea, neștiind că asta le poate afecta grav viața de zi cu zi.
Lipsa somnului afectează foarte mult sănătatea creierului. Profesorul doctor în neurologie Vlad Ciurea a spus ce se întâmplă în organismul nostru dacă nu dormim între orele 22.00 și 00:00.
”Ultimul lucru pe care toți îl tăiem de pe listă este odihnă sau nu știm să ne odihnim, facem tot ce e posibil să nu dormim.
Dar în somn ne refacem, în somn bijuteria se liniștește și poate funcționa, în somn toate procesele nervoase majore (memoria, gândirea, atenția) se curăță, pentru că e un chimism al lor și se repornesc în somn pentru a doua zi. Deci dacă noi ștergem somnul cum se întâmplă, între ora 22:00 și 00:00, atunci am pierdut un număr mare de elemente care ne refac bijuteria și nu mai este așa şfefuită.
Deci cum avem mentenanța la mașină, așa trebuie să avem și mentenanța la creier”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
De asemenea, creierul nostru funcționează diferit pe măsură ce ziua avansează, adică mintea nu este o mașinărie perfectă care lucrează mereu la fel. Are momente de strălucire și momente în care are nevoie de puțină odihnă.
În fiecare zi, creierul este solicitat în mod continuu să facă față unor provocări cognitive la nivel înalt. Spre exemplu, atunci când tastăm, ne jucăm jocuri sau ne uităm la filme pe computer, conducem o mașină sau purtăm o conversație telefonică, neuronii emit și evaluează în permanență impulsuri electrice.
Astfel, există două intervale de timp în care creierul lucrează cel mai bine pe timpul zilei, fără un surplus de cafea, zahăr sau alte produse ce oferă energie.
”Mă gândesc ce am eu de făcut și să mă contraactivez pentru elementele esențiale cu cele două perioade de activitate cerebrală, între 10-12 și 16-18 şi atunci mă concentrez pe acestea.
Aici, între aceste ore, funcționăm cel mai bine, este dovedit cerebral. Fără biciuire, fără multitudini de cafele, merge creierul perfect.
Iar la prânz, dacă se poate să mâncăm ceva foarte, foarte ușor, nu trebuie să fie copios ca să te poți concentra mai departe la ceea ce ai de făcut”, a dezvăluit Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.