Care este media pensiilor veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război

Care este media pensiilor veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război
Care este media pensiilor veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război

Potrivit datelor centralizate de INS- Institutul Național de Statistică, sumele cuvenite ca pensii au fost în 2020 de aproximativ 92,304 lei, adică cu 15,4% mai mari în comparație cu anul 2019. De asemenea, impozitul aferent veniturilor din pensii a fost de 1,407 miliarde de lei. Care este media pensiilor veteranilor, invalizilor și văduvelor de război.

Media pensiilor veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război

De menționat este că anul trecut, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5.128.000 persoane. În numărul total de pensionari, pensionarii de asigurări sociale au deţinut ponderea majoritară (99,98%). Pensionarii de asigurări sociale de stat au reprezentat 91,18% în totalul celor de asigurări sociale.

În ce privește categoriile de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (78,4%) în ce privește pensionarii de asigurări sociale, iar cei cuprinşi în categoria de pensie anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,1%, numărul lor fiind deci mai mic cu 4.000 persoane faţă de anul anterior.

În anul 2020, pensia medie lunară a fost de 1.500 lei, mai mare cu 16,1% comparativ cu anul precedent.

”Deşi în rândul pensionarilor femeile sunt în majoritatea cazurilor mai numeroase, pensia medie lunară ce revine acestora este mai mică decât cea a bărbaţilor pentru toate categoriile de pensii, făcând excepţie doar pensionarele provenite din fostul sistem al agricultorilor”, a semnalat INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a avut discrepanţe în profil teritorial, astfel că ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depășeșre 773 de lei.

Indemnizații și sporuri pentru veterani, invalizi și văduve de război

Tot anul trecut s-au acordat indemnizaţii şi sporuri veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război, care au însumat 379,282 milioane lei. Numărul mediu al acestor beneficiari a fost de 44.000 de persoane, revenind în medie pe lună 720 lei/persoană. Indemnizaţia lunară este cu 22,7% mai mare faţă de cea din anul 2019.

Cine sunt beneficiarii prevederilor OUG nr 6 din 18 februarie 2009

De menționat este și că începând cu 1 aprilie 2009 au intrat în vigoare prevederile OUG nr 6 din 18 februarie 2009, potrivit cărora se instituie indemnizaţia socială, finanţată de la bugetul de stat. Beneficiarii acestor prevederi sunt pensionari în sistemul public de pensii şi sistemul militar care au domiciliul în România și care au un nivel al cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, sub nivelul pensiei sociale minim garantate.

Anul trecut, numărul total al beneficiarilor a fost de 968.400 persoane, din care 800.800 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, 152.700 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, iar 14.900 persoane din sistemul militar.

Institutul Național de Statistică (INS) este un organ de specialitate al administrației publice centrale din România, care se află în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI