Care este diferenţa dintre lămâie şi lime, este întrebarea multora dintre români când vine vorba de cele două citrice. Lămâia și lime-ul sunt două dintre cele mai populare citrice din lume. Chiar dacă seamănă în unele privințe, între cele două fructe sunt unele diferențe majore. Când se folosește lime-ul și când se folosește lămâia.
Care este diferenţa dintre lămâie şi lime este întrebarea multora dintre oameni, mai ales că cele două se folosesc în unele preparate chiar și împreună.
Mulți consideră că lâmâia și lime-ul sunt la fel, însă cele două diferă foarte mult în ceea ce privește culoarea, aroma, precum și conținutul de nutrienți.
Cei care se întreabă care este diferenţa dintre lămâie şi lime, în primă fază, trebuie să știe că lime-ul este mai acru ca lămâia. Ambele conțin acid citric, care le conferă aciditatea cunoscută.
India, Mexic și China sunt cele mai mari cultivatoare din lume pentru cele două fructe, producând sute de mii de tone în fiecare an.
Lămâile și lime-ul aparțin familiei citricelor, împreună cu grapefruit-ul, portocalele și mandarinele. Deși cele două sunt asemănătoare în multe privințe, experții au spus care este diferenţa dintre lămâie şi lime.
Cei care își pun întrebarea care este diferența dintre lămâieși lime trebuie să mai știe că cea mai evidentă diferență dintre cele două este culoarea. Lămâia este galbenă, iar lime-ul este verde chiar și atunci când este copt.
În plus, cele două citrice diferă și ca mărime și formă. Lămâile sunt mai mari, în timp ce limetele sunt mai mici. Lime-ul tinde să aibă formă rotundă, în timp ce lămâile sunt mai lungi sau ovale.
O altă diferență dintre lămâie și lime este aceea că primul fruct are coajă mai groasă. De asemenea, coaja lămâiei este și mai aspră, în timp ce cea a limetei este netedă.
De asemenea, în bucătărie lămâile și limetele au utilizări diferite de gătit, precum și în prepararea cocktailurilor. Pentru că lime-ul are un gust mai acru este cel mai frecvent utilizat în mâncăruri și cocktail-uri sărate, cum ar fi guacamole și margaritas.
Pe de altă parte, utilizările culinare ale lămâii sunt mult mai largi. Acestea sunt folosite în mâncăruri dulci, cum ar fi tarte cu lămâie și plăcintă cu bezea cu lămâie, precum și în mâncăruri și băuturi aromate.
Chiar și așa, când vine vorba de utilizarea lămâii nu este o regulă generală și există excepții de la utilizările culinare ale acesteia.
Când vine vorba despre valoarea lor nutritivă lămâile și limetele sunt aproape identice în ceea ce privește compoziția lor de macronutrienți, care include carbohidrați, proteine și grăsimi.
Deși limele și lămâile contribuie ambele cu o cantitate semnificativă de vitamina C la dietă, lămâile au un conținut mai mare de vitamina C.
Nu în ultimul rând, diferenţa dintre lămâie şi lime, în general, lămâile au puțin mai mult potasiu, acid folic și vitamina B6 decât rudele lor mai verzi.