Care este diferenţa dintre climă şi aer condiţionat. Ce este bine să alegi pentru maşina ta

Care este diferenţa dintre climă şi aer condiţionat. Ce este bine să alegi pentru maşina ta
Care este diferenta dintre clima si aer conditionat. Ce este bine sa alegi pentru masina ta

Multă lume este nedumerită în privința diferențelor dintre aerul condițional și clima mașinii. Deși există asemănări între cele două opțiuni ale unui autovehicul, sunt totuși și diferențe evidente mai ales privind modul lor de foncționare. Mai jos vom încerca să răspundem la întrebaea „ce este mai bine să alegi pentru mașina ta”. Așa că dacă ești curios să afli diferența dintre climatizare și aer condiționat parcurge articolul nostru.

Ce este bine să alegi pentru maşina ta: aer condiționat sau climatizare

Aparatele de aer condiționat funcționează pe principiul evaporării lichidelor. Este bine cunoscut faptul că este nevoie de căldură pentru a transforma un lichid în gaz. Căldura este absorbită din respectiva zonă,  în contact cu lichidul și astfel îl răcește.

Un aparat de aer condiționat procesează aerul în același mod ca un frigider, scăzându-i temperatura cu ajutorul unui sistem de răcire. Aparatul de aer condiționat este alimentat de la motor, astfel încât un șofer poate regla sistemul după bunul său plac.

Cu toate acestea, majoritatea experților recomandă să nu opriți aerul condiționat. Este mai bine să reglați pur și simplu temperatura. Acest lucru se explică prin faptul că aparatul de aer condiționat utilizează agent frigorific pentru a-și lubrifia garniturile, iar dacă garniturile se usucă, sistemul poate începe să aibă scurgeri, potrivit 5minutestcraft.

Spre deosebire de climatizare, aerul condiționat poate fi setat la o singură temperatură pentru întreaga mașină.

Climatizarea combină funcțiile de încălzire, ventilație și aer condiționat. Folosește un computer de bord care permite șoferului și pasagerilor să seteze temperatura exactă din habitaclu. Există un sistem de climatizare cu două zone, care permite șoferului să seteze o singură temperatură pe partea sa de mașină, iar pasagerul poate modifica temperatura pe partea sa după bunul său plac. De asemenea, sunt autovehicule și cu sistem de climatizare pe patru zone, în care fiecare pasager al mașinii, inclusiv cei din spate, plus șoferul, pot regla individual temperatura în funcție de preferințe.

Citește și: „De ce să bagi benzină sau motorină doar dimineața sau seara târziu. Secretul știut de puțini șoferi”

Care sunt avantajele climei față de aerul condiționat

  • Poți seta o temperatură diferită pentru fiecare persoană, în funcție de sistemul climatizări (bizonal sau pe patru zone)
  • Sistemul de climatizare este mai comod de utilizat decât un aparat de aer condiționat, deoarece stabilește temperatura dorită și o menține singur, ceea ce înseamnă că nu trebuie să umbli mereu la setări, așa cum ai face-o cu un sistem de aer condiționat simplu.

Sfatul specialiștilor: dacă este foarte cald în interiorul mașinii, puteți deschide toate geamurile și porni ventilatorul cabinei în timp ce motorul se încălzește. După câteva minute, puteți porni sistemul de climatizare.

Cum îți dai seama dacă mașina ta are sistem de climatizare sau aer condiționat

Privește panoul central al mașinii. Dacă există un buton pe care scrie AC, înseamnă că mașina ta are aer condiționat.

Dar dacă panoul are un afișaj digital care arată temperatura în grade, înseamnă că autovehiculul tău este dotat cu sistem de climatizare. La ambele capete ale scalei, vor exista setări „lo” și „hi”.

Citește și: „Greşeala care îţi goleşte rezervorul maşinii atunci când circuli în oraş. Detaliul pe care îl ignoră şoferii”