Care este, de fapt, semnificaţia poreclei Marele Alb a Patriarhului Daniel

Care este, de fapt, semnificaţia poreclei Marele Alb a Patriarhului Daniel
În ancheta intitulată „Clanul Marelui Alb” se vehiculează nume importante din cadrul bisericii

Biserica Ortodoxă Română este implicată în aceste zile într-un nu scandal. Materialul publicat de jurnaliștii Recorder, intitulat „Clanul Marelui Alb”, a scos la suprafață mai multe situații de corupție. Deși au dat un comunicat publicității, cei implicați cu nume și prenume nu au comenat situația. În afară de două persoaneje implicate în ancheta Recorder. Cu toate astea mulți au fost contrariați cu privire la porecla Patriarhului, „Marele Alb”.

Biserica Ortodoxă Română și ancheta Recorder

În urmă cu doar câteva zile opinia publică românească avea să afle din ancheta Recorder despre implicațiile unor reprezentanți ai BOR și nu numai în afaceri de milioane de de euro în imobiliare.

În ancheta intitulată „Clanul Marelui Alb” se vehiculează nume importante din cadrul bisericii, dar și din politica românească. Doi dintre aceștia, după apariția informațiilor aveau să devină și primele victime ale scandalului, fiind amândoi obligați să demisioneze din funcțiile pe care le aveau.

Dar, în tot acest șir de informații, date, sume de bani, apare un singur nume „Marele Alb”, făcându-se referire la Patriarhul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române. Numele acestuia apare obsendat în toată această anchetă, concluzia finală fiind că nimic din cele relatate și întâmplate de-a lungul anilor, nu s-a întâmplat fără știrea acestuia.

Marele Alb e despre… porci”

Deși conotațiile acestui nou scandal merg până în fruntea Bisericii Ortodoxe Române, comentatorii din spațiul public au mers mai departe, în intenția de a înțelege de ce jurnaliștii au dat acest titlu materialului lor de anchetă. În imaginile făcute publice de Recorder, protagoniștii vorbesc despre ÎPS Patriarhul Daniel, folosind porecla „Marele Alb”.

Unul din cei care au încercat să înțeleagă aceste metafore este și Ciprian Mihali, profesor de filosofie de la Universitatea Babeş-Bolyai. Într-o postare pe Facebook, respectivul profesor a încercat să explice de ce această poreclă și care este originea sa.

„Un singur gând mă tulbură după vizionarea reportajului Recorder şi vreau să mă asigur că nu o luăm cu totul razna. Jurnalistul află, la una din primele sale întâlniri, că lumea din interiorul sistemului BOR îl alintă pe Patriarh „Marele Alb”.

Pare a fi o poreclă afectuoasă, care stârneşte chiar anumite zâmbete, dar una cu totul familiară în contextul respectiv. Adică toţi par a şti despre ce e vorba atunci când aud vorbindu-se despre „Marele Alb”. Deduc de aici că porecla respectivă vine chiar dinăuntrul sistemului BOR, că ea nu este o invenţie a duşmanilor Patriarhului.

Dacă eliminaţi de pe google referinţele la acest reportaj, veţi vedea că aproape tot ce e scris înainte de această dată despre „Marele Alb” e despre… porci.”, scrie Ciprian Mihali, profesor de filosofie de la Universitatea Babeş-Bolyai.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI