Cine sunt preotul Aurel Mihai și consilierul Lazăr Neacșu, care au demisionat după reportajul ”Clanul Marelui Alb”

Cine sunt preotul Aurel Mihai și consilierul Lazăr Neacșu, care au demisionat după reportajul ”Clanul Marelui Alb”

Materialul jurnalistic de anchetă publicat de Recorder a făcut deja primele victime. Ancheta a avut ca subiect afacerile din spatele ușilor închise ale BOR. Informațiile au scos la iveală o adevărată încrengătură cu legături politice și decizii luate la nivel înalt în cadrul bisericii. Ca urmare a acestor materiale DNA a anunțat că s-a autosesizat, iar doi pioni principali ai anchetei au demisionat. Primul este fostul consilier PSD Lazăr Neacșu, al doilea fiind Aurel Mihai, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, amândoi fiind filmați de Recorder cu camera ascunsă.

BOR și afacerile imobiliare ilegale, publicate de Recorder

În urmă cu două zile un material de anchetă era publicat de jurnaliștii Recorder.ro. Subiectul erau afacerile imobiliare și împăienjenișul acestora din interiorul BOR. Informațiile aveau să scoată la lumină o adevărată organizație cu implicații politice până la cel mai înalt nivel, atât în BOR, cât și în instituțiile locale și de stat.

Principalii exponenți în materialul filmat de Recorder erau doi membri importanți, unul din BOR, celălalt din cadrul PSD. Primul, Aurel Mihai, a deținut până astăzi poziția de vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cel de-al doilea era Lazăr Neacșu, fost membru PSD și fost consilier CGMB, la al doilea mandat.

Toate lucrurile relatate de cei doi, filmați cu camera ascunsă, nu au făcut altceva decât să confirme suspiciunilor celor de la Recorder, încă dinainte să pornească această investigație. Într-unul din momentele de sinceritate, Lazăr Neacșu a spus și cum a ajuns în partid și omul de bază în cadrul BOR.

 „În 2016, nu am avut ce face şi l-am întrebat pe Marele Alb: «Preafericirea Voastră, vreau să mă duc și eu consliier general, la ce partid să mă duc?» – «Du-te la PSD, că va câştiga toată țara».

El m-a sfătuit. Şi asa a fost, n-a câştigat PSD în toată ţara? Da. Normal, că-i securist. Normal, că-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om, ca şi Papa”, povestește Lazăr Neacșu în înregistrarea Recorder.

Aurel Mihai, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, omul de legătură cu „Marele Alb”

Jurnalistul infiltrat în rețea, prin intermediul consilierului Lazăr Neacșu, ajunge la Aurel Mihai, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Jurnalistul se dăduse drept un potențial partener de afaceri cu interese în domeniul construcțiilor. Așa se face că ajunge să discute cu acest Aurel Mihai, care îl asigură pe client că „Marele Alb” va da binecuvântarea și lucrurile vor merge bine pe tot parcursul derulării proiectelor. După apariția materialelor compromițătoare, Arhiepiscopia Bucureștilor a anunțat demisia acestuia, printr-un comuniat dat publicității în această dimineață.

Fostul vicar, venit din Slobozia, jud. Ialomița, este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Bucuresti în anul 1990. La patru ani de la absolvire, în 1994, își ia licența în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității București. După o perioadă de activitate  ca director al Seminarului Teologic Ortodox Bucuresti, în 2005, Aurel Mihai devine Doctor în teologie. A ocupat această funcție între anii 1997 și 2012, ulterior devenind lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. În aceeași perioadă, mai exact în 2010 devine paroh al Bisericii „Sfânta Treime” – Delea Veche, din București.

Recorder: „Omul de bază al Marelui Alb”, Lazăr Neacșu. Fostul consilier scos din PSD

Celălalt personaj care apare în ancheta Recorder.ro este Lazăr Neacșu, fost om de afaceri din Vaslui cu activitate în domeniul construcțiilor, acesta povestește că Marele Alb i-ar fi recomandat să se înscrie în PSD. Ancheta a mai scos la iveală faptul că Neacșu devenis unul din oamenii importanți de legătură între BOR și viitori antreprenori, care trebuiau să îndeplinească anumite criterii pentru a participa la licitații.

După ce s-au publicat aceste aspecte, organizația PSD sector 4 anunța demisia acestuia din funcția de membru și din cea de consilier în cadrul Primăriei Capitalei, tot într-un comunicat, chiar în a doua zi de la publicarea anchetei. Lazăr Neacșu, conform declarației sale de avere ar avea în posesie 11 terenuri la Tanacu, un credit bancar de 24.500 de lei scadent în 2025. Cât despre venituri, fostul consilier are trecut în declarația de avere suma de 45.000 de lei de la Amada Office Construct SRL, firmă la care este director general, dar și 14.604 lei de la Consiliul General București.

DNA s-a autosesizat după publicarea materialului

Recorder a publicat ancheta pe 12 octombrie, ulterior DNA anunța autosesizarea pe marginea subiectelor dezvăluite de ancheta Recorder, și se pare că vor demara anchete judiciare în cazul celor implicați. Cât despre BOR și firma care apare în anchetă, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei București a emis un comunicat în care declară:

„Cu privire la S.C. Solid System Solution S.R.L., reprezentată de dl Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obține fonduri pentru biserici, facem precizarea că, în urma unor cercetări interne făcute din motive rezonabile care țin de documentația depusă pentru licitație și care au condus la concluzia că procesul de licitație a fost viciat, firma a fost descalificată, cu interdicția de a mai participa la licitații organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021 (cu aproape două luni înainte de apariția acestui material), aspect comunicat tuturor unităților de cult din eparhie. Aceleași măsuri au fost aplicate, de-a lungul timpului, și altor societăți comerciale care au încercat să intervină ilegal în procedura de licitație”, transmite Arhiepiscopia Bucureștilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI