Un studiu realizat pe un eșantion de 55.000 de persoane care au contractat virusul COVID-19 dezvăluie o ordine predictibilă a simptomelor bolii.
Un nou studiu privind pandemia de SARS-CoV-2 scoate la lumină informații inedite. Potrivit cercetătorilor, persoanele care se infectează cu noul virus prezintă o secvență previzibilă a simptomelor, care deși sunt asemănătoare ca în cazul unei gripe, se manifestă într-o ordine diferită, notează sciencealert.com.
Până în prezent, dovezile indică următoarea ordine a simptomelor inițiale de COVID-19:
Deși simptomele în sine nu sunt unice bolii provocate de noul virus, ordinea în care se manifestă este diferită față de alte virusuri respiratorii, iar autorii studiului consideră că modelul lor ar putea ajuta la distingerea cazurilor noi, ajutându-ne astfel să limităm răspândirea bolii.
Folosind datele oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din peste 55.000 de cazuri confirmate în China, cercetătorii au comparat ordinea simptomelor de COVID-19 cu mii de cazuri de gripă colectate de Universitatea din Michigan – aproape 150 de cazuri de sindrom respirator acut sever (SARS) în zona Toronto și alte câteva cazuri de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS) raportate în Coreea.
S-a constatat că o infecție cu gripă începe cu o tuse și apoi cu febră. Și în timp ce MERS și SARS ar putea începe similar cu COVID-19, tractul gastrointestinal inferior este de obicei afectat primul, ceea ce duce la diaree înainte de greață și vărsături.
„Știind că fiecare boală progresează diferit, medicii pot identifica mai repede dacă cineva are COVID-19 sau o altă boală, ceea ce îi poate ajuta să ia decizii bune de tratament“, a declarat Joseph Larsen, care cercetează biologia computațională și bioinformatica la Universitatea din sudul Californiei.
Când cercetătorii au simulat simptomele COVID-19 pentru 500.000 de pacienți, au descoperit „o ordine comună a simptomelor discernabile… care este, de asemenea, diferită de alte boli respiratorii proeminente“.