Ultimul loc industrial vizitat de liderul comunist Nicolae Ceaușescu, chiar înainte de Revoluția din anul 1989, a fost marcat de blestem. Cândva era unul dintre obiectivele cu care fostul președinte al României se mândrea, astăzi este vandalizat de hoții de fier vechi. Foto
S-a întâmplat în toamna anului 1989, cu puțin timp înainte de Revoluție. Nicolae Ceaușescu a participat la Ziua Recoltei, la Brăila. În scurta lui vizită în regiune, fostul dictator a ales să treacă și pe la Combinatul de Celuloză şi Hârtie. A fost ultimul loc industrial vizitat de liderul comunist.
În volumul Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România, unul dintre foștii angajați ai combinatului, pe nume Ion Ivan, consemnează acest lucru. El deține ultima carte scrisă de Nicolae Ceaușescu, fiind și un împătitimit colecţionar de timbre şi cărţi rare.
„Semnătura (fostului președinte comunist – n.r.) a fost obţinută de către un maistru de la combinat, prin intermediul unui securist, în timpul ultimei vizite a lui Ceauşescu la Brăila”, a povestit Nelu Ivan, pentru Adevărul.
Vizita lui Nicolae Ceaușescu la Combinatul de Celuloză şi Hârtie Celhart Donaris de la Brăila nu a rămas neblestemată, ar spune unele voci. Chiar înainte de Revoluție, fostul lider dictator nu știa ce avea să se întâmple. Locul industrial a fost marcat, într-un fel, de blestem.
Construcția complexului a început în anul 1956, potrivit informațiilor disponibile în spațiul public. Primele secții ale Combinatul de Celuloză şi Hârtie Celhart Donaris de la Brăila au intrat în funcțiune trei ani mai târziu, mai exact în anul 1959.
În perioada sa de maximă funcționalitate, în cel mai prosper interval, combinatul care se afla la 10 kilometri de orașul Brăila avea aproximativ 12 mii de angajați. Era una dintre fabricile cu care fostul președinte Nicolae Ceaușescu și adepții comunismului se mândreau.
Așa se face că liderul comunist a investit sume uriașe, raportat la valoarea banului de la vremea respectivă, în combinatul de la Brăila. Perioada lui de glorie nu avea să dureze prea mult însă. Imediat după Revoluție, fabrica a început să sufere un declin uriaș.
Anul 2009 a fost anul în care istoria s-a închis în cazul Combinatului de Celuloză şi Hârtie Celhart Donaris de la Brăila. Ultimii angajați au fost concediați, iar fabrica a fost închisă definitiv. Astăzi nu reprezintă decât unul dintre cele mai mari complexe industriale vandalizate de hoții de fier vechi.