Carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate cu varioala maimuței. Prima țară care introduce această măsură

Carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate cu varioala maimuței. Prima țară care introduce această măsură
Prima tara din lume care a introdus carantina obligatorie impotriva variolei maimutelor

Un stat european devine prima țară din lume care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile împotriva variolei maimuțelor. Măsura vine după ce 14 capitale confirmă acum focarele bolii virale, iar medicii avertizează asupra unei „creșteri semnificative” a cazurilor din Regatul Unit. Persoanele care contractează virusul vor trebui să se autoizoleze timp de trei săptămâni, au explicat autoritățile sanitare.

O țară din Europa introduce carantină obligatorie pentru persoanele cu varioala maimuței

Belgia a devenit prima țară din lume care impune carantină obligatorie pentru persoanele infectate cu variola maimuței. Cei care sunt depistați pozitiv trebuie să se izoleze timp de 21 de zile, deoarece 14 țări au confirmat focarele și experții semnalează o „creștere semnificativă” a cazurilor din Marea Britanie.

Infecțiile din Belgia sunt legate de un festival din orașul-port Anvers. Decizia privind carantinarea a fost luată în momentul în care medicii au avertizat că UK se confruntă cu o creștere „semnificativă” a îmbolnăvirilor, iar răspunsul guvernului este „critic” în limitarea răspândirii variolei maimuței.

Avertismentul unui medic: Situația este critică

Medicul Claire Dewsnap, președintele Asociației Britanice pentru Sănătate Sexuală și HIV, a explicat că focarul ar putea avea un „impact masiv” asupra accesului la aceste servicii medicale.

„Răspunsul nostru este cu adevărat critic aici. Vor fi mai multe diagnostice în săptămâna viitoare. Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că există infecții în toată Europa, așa că acest lucru s-a răspândit deja. Deja circulă în populația generală. Ar putea fi cifre cu adevărat semnificative în următoarele două sau trei săptămâni”, a declarat dr. Dewsnap, pentru Sky News.

Unde a fost depistat virusul

În Marea Britanie, numărul total al cazurilor a ajuns la 20, după ce alți 11 oameni au fost depistați pozitiv. Printre cei infectați se numără un copil, aflat acum în stare critică la un spital din Londra. Autoritățile oferă un vaccin împotriva variolei angajaților din domeniul sănătății și altor persoane care ar fi putut fi expuse.

Boala s-a extins deja în mai multe țări. Portugalia are 14 cazuri confirmate, alte 20 sunt investigate. Există îmbolnăviri și în Italia, Suedia, Grecia, Germania, Țările de Jos, Franța, Israel, Elveția și Australia, inclusiv în SUA.

Ce spune OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că vor urma mai multe cazuri de variola maimuțelor, pe măsură ce extinde supravegherea în țările în care infecția nu ar avea ce căuta. Până sâmbătă (21 mai), au fost raportate 92 de cazuri confirmate și 28 suspectate de variola maimuței în 12 state membre UE, care nu sunt endemice pentru acest virus, a spus ONU.