Produsele cosmetice fac parte din viața femeilor de la vârste din ce în ce mai fragede. În fiecare dimineață, doamnele și domnișoarele petrec minute bune în fața oglinzii, punându-și „masca” ce le ajută să înfrunte obstacolele zilei cu încredere. În timp ce unele sunt fabricate folosind ingrediente naturale, cele mai multe conțin substanțe nocive. Specialiștii au dezvăluit capcana din fardul de pleoape! Ce este, de fapt, PET?
Câte cutii de farduri de pleoape are fiecare femeie în sertarul cu produse cosmetice? Din nefericire, multe dintre ele ar putea conține o substanță nocivă pentru sănătate. Când îți alegi produsele cosmetice, nu uita niciodată să citești cu atenție lista ingredientelor. Lasă-le în magazin pe cele pe care apare PET, prescurtarea de la polietilena teraftalat. Compusul apare în fruntea listei cu substanțe periculoase!
Ingredientul periculos, PET, mai este folosit și în compoziția loțiunilor de corp, fondurilor de ten și cremelor de față de tip BB cream, a spray-urilor colorate cu sclipici, lacurilor de unghii, vopselurilor de păr și fardurilor de pleoape și obraz. Cu alte cuvinte, este aproape în toate produsele cosmetice folosite zilnic de milioane de femei, în întreaga lume. Cu toate astea, polietilena teraftalatul are o listă mare și îngrijorătoare de efecte negative asupra sănătății.
Avertismentul specialiștilor cu privire la ingredientul capcană din fardurile de pleoape nu trebuie ignorat. Potrivit acestora, PET-ul poate provoca dezechilibrări hormonale, ce ar putea duce la îmbolnăvirea unor organe interne și, în unele cazuri, la infertilitate. Mai grav, studii recente au demonstrat că utilizarea îndelungată a produselor cosmetice ce conțin acest ingredient ar putea duce la aparația unor forme grave de cancer.
În ultima perioadă, cei mai mari „inamici” din produsele cosmetice sunt considerați parabenii. Însă ei nu sunt singurele substanțe periculoase din rutina zilnică de îngrijire a femeilor. Lauril-sulfatul de sodiu poate imita estrogenii, tulburând activitatea glandei tiroide. O altă substanță nocivă este propilen glicolul, prescurtată, de cele mai multe ori, PG. Acest compus cauzează iritații ale ochilor și tractului respirator, tulburări de dezvoltare, dar și hormonale.
Revenind la PET, polietilena tereftalat, potrivit PlasticsInfo.org, acesta este folosit în producerea mai multor materiale plastice. Potrivit sursei, PET creează o barieră excelentă împotriva oxigenului şi a dioxidului de carbon.Cu toate astea, Food and Drug Administration nu consideră că folosirea PET-ului în fabricarea ambalajelor pentru alimente este un pericol pentru sănătatea consumatorilor.