Legea vânătorii va fi modificată astfel încât să poată fi vânați cormoranii, specie protejată în prezent de lege. Așa spune ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care atrage atenția: cormoranii sunt un pericol pentru fondul piscicol și provoacă neplăceri multor pescari.
Probleme sunt inclusiv pe râurile Someș și Lăpuș, în Maramureș, remarcă șeful de la Ape și Păduri.
Ministrul a făcut aceste declarații la Bistrița, în timpul dezbaterilor organizate Comisia pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond Cinegetic de la Senat privind problema cormoranilor.
De pagubele provocate de cormorani s-au plâns primarii din Maramureș care au luat parte la dezbateri. Ei au reclamat faptul că fauna râurilor Lăpuş şi Someş este grav afectată de populaţia de cormorani care s-a instalat pe malurile apelor în urmă cu un an. Aceștia au decimat peștii din cele două râuri.
În timpul discuțiilor, ministrul Ioan Deneș a explicat argumentele ministrului Agriculturii, aflat de ceva vreme în luptă cu cormoranii.
„Ministrul Agriculturii, Petre Daia, într-o notă personală care a iscat multe discuții, a adus în atenția opiniei publice o problemă extrem de serioasă pentru că sunt două specii de cormorani protejate de lege și nu e voie să fie vânate… Numai că, atunci când faci o analiză a speciilor protejate, trebuie să te gândești la toate aspectele. Probabil analiza făcută atunci nu a avut în vedere efectul în timp al tipului de hrană pe care îl folosesc acești cormorani și s-a constatat în realitate că aceste două specii, așa cum spunea ministrul Daia, mămâncă o cantitate mai mare de pește decât consumă toți românii la un loc și atunci în momentul în care pui în balanță oamenii și animalele, niciodată nu putem să alegem animalele în defavoarea oamenilor”, spune ministrul Ioan Deneș.
Schimbarea legislației se va face în comisia de specialitate din Senat, astfel încât cormoranii să nu afecteze creșterea în luciul de apă din România a peștilor.
„Foarte mulți dintre cei care au avut activități economice în acest domeniu au dat faliment din această cauză”, explică Ioan Deneș necesitatea acestor modificări legislative.