Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit despre numărul de infectări zilnice la care România ar putea ajunge de sărbători.
Țara noastră este pe primul loc în rândul deceselor din cauza covid și suntem printre ultimii în topul țărilor din UE privind populația vaccinată.
De trei săptămâni, numărul cazurilor de covid trece de 10.000 și țara noastră nu mai are locuri libere la ATI.
Specialiștii vin, totuși, cu vești optimiste, potrivit cărora în luna noiembrie ar scădea intensitatea valului 4 al pandemiei, lucru care se va vedea în numărul mic de infectări zilnice.
”În luna noiembrie este aproape sigur că o să vedem o scădere a numărului de cazuri legitimă. Poate platoul acesta este un pic presat, însă este și ceva adevărat. Pandemia a început să scadă în intensitate. Într-adevăr, creșterea de 25% este mare, însă ne putem aștepta la un platou în următoarele două săptămâni. În noiembrie, probabil, vom avea o fază descendentă a numărului de cazuri.
Cât de repede scădem este foarte important, pentru că fiecare săptămână în care stăm la peste 10.000 de cazuri înseamnă un număr uriaș de morți pentru că oamenii nu au acces la chestiuni elementare”, a explicat Octavian Jurma.
Chiar dacă va scădea numărul infectărilor, numărul deceselor va crește, iar asta pentru că există tot mai mulți pacienți în stare gravă, care, cel mai probabil, nu au prea multe șanse să supraviețuiască.
”Se va mai întâmpla un lucru care va accentua tragedia care urmează. Va crește numărul de decese. Medicii sunt tot mai obosiți și vor începe să cedeze. Pe lângă cedarea instalațiilor de oxigen, medicamentele pe care le primim se vor consuma foarte rapid. Din acest motiv, este posibil ca în următoarele două săptămâni să avem o creștere accentuată a curbei tragediilor, ca să spunem așa”, a comentat cercetătorul.
Cercetătorul vorbește despre faptul că în luna decembrie am putea avea mult mai puține cazuri și internări, stabilizând și situația din spitale și criza sanitară prin care România trece.
”Astfel că sărbătorile, de bine de rău, vor fi un pic mai ”luminoase”. Dar aceasta este doar o supoziție teoretică”. Pentru că, potrivit expertului, o plafonare a unui platou prea lent descendent poate să ducă la un număr mare de cazuri ”iar la noi aceasta înseamnă peste 6.000 de cazuri zilnice, care este pragul la care se saturează numărul de paturi alocate COVID”.