Ministerul Educației a publicat un ghid pentru examenul de Bacalaureat 2021 în care se regăsesc și datele de interes pentru cei care s-au înscris în sesiunea de vară. Ai mai jos tot ce trebuie să știi despre examenul maturității.
Ministerul Educației a pus la dispoziție un ghid pentru cei care au terminat ciclul liceal și care s-au înscris în sesiunea de vară a examenului. În primul rând, aceștia trebuie să fie conștienți de regulile stricte din timpul pe care îl au alocat rezolvării subiectelor. Niciun elev nu are voie să intre în sală din momentul în care au venit subiectele.
Candidații pot să iasă cu o oră și jumătate din timpul total rămas doar dacă predau lucrarea și semnează de predare, nu mai devreme de acest moment. Într-un caz execepțional, cum ar fi un disconfort din dreptul stării de sănătate, candidații pot cere părăsirea temporară a clasei, dar în acest timp vor fi însoțiți de unul din profesorii asistenți.
Timpul alocat rezolvării celor trei subiecte nu se va prelungi, iar absolvenții au la dispoziție, ca în fiecare an, 3 ore. După terminarea timpului menționat, candidații predau lucrarea în forma în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit, moment în care mai rămân în sală trei elevi până când ultimul termină lucrarea.
Pe data de 1 iulie are loc ultima probă din această sesiune. Primele rezultate se vor afișa în data de 5 iulie, până la orele 12:00. Pentru cei care se consideră nedreptățiți de notarea profesorilor, contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar cuprins între 12:00 și 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
‘În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie’
Ministerul Educației
31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
4 iunie 2021 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
14-16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română –
proba A
16-17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă –
proba B
18-23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D
23-25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională –
proba C
28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea
contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale