Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat astăzi, la Huși, că autoritățile nu iau în considerare în acest moment instituirea stării de urgență. Acesta a explicat că declararea stării de urgență este un apanaj al președintelui României, el bazându-se pe informațiile primite de la alte instituții ale statului, conform Agerpres.
„Nu avem în evaluarea noastră instituirea stării de urgenţă. După cum ştiţi, este un apanaj al preşedintelui declararea stării de urgenţă, după informaţiile care vin de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, comunităţile ştiinţifice, precum şi evoluţia pe care o vom analiza în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În acest moment evaluăm prima lună dificilă, septembrie, lună în care avem mai multe reveniri la activitate, restaurante, teatre, cinematografe deschise, revenirea din concedii, transportul în comun aglomerat, campanie electorală, începerea şcolii”, a precizat, astăzi, Nelu Tătaru.
În plus, ministrul Sănătății a mai declarat că se așteaptă însă la o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, după luna septembrie, recomandându-le cetățenilor să respecte regulile transmise de autorități pentru evitarea răspândirii virusului.
„După această lună ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri, creştere care ţine nu neapărat de noi, ci de noi toţi. Din punctul meu de vedere, atâta timp cât suntem parteneri şi respectăm nişte reguli, putem trece într-un registru de creştere uşoară a numărului de cazuri noi, pe acel platou de 1.500 – 1.600 de cazuri. Nerespectând regulile vom avea şi mai multe cazuri pe zi. Eu sper că fiecare dintre noi, înainte de a ne întreba ce vom face dacă va fi o creştere a numărului de cazuri, să ne întrebăm ce facem ca să nu crească numărul de infectări. Cred că este la îndemâna noastră”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru a adăugat că sistemul de sănătate din România s-a adaptat deja situației provocate de pandemia de coronavirus și că este pregătit pentru o creștere ușoară a numărului de cazuri înregistrate.
Acesta a avertizat că, în cazul în care numărul de noi infectări ar depăși 2.000 pe zi, sistemul medical ar urma să aibă probleme, iar prin urmare ar fi nevoie de creșterea numărului de paturi din secțiile ATI, dar și detașarea medicilor dintr-un spital în altul ori transferul pacienților din secțiile aglomerate către unele care au locuri.