05 sept. 2022 | 15:47

Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023. Câte zile vor sta acasă

News
Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023. Câte zile vor sta acasă
Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023

Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023? Astăzi a început anul școlar 2022-2023, iar elevii de toate vârstele s-au întors la școală. Anul acest este diferit atât pentru elevi, cât și pentru profesori, având în vedere noile schimbări ale anului școlar. Când vor avea elevii prima vacanță și ce se schimbă pentru elevi în anul școlar 2022-2023, aflați în rândurile următoare.

Sorin Cîmpeanu, despre schimbările făcute în învățământ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că anul școlar 2022-2023 va fi unul total diferit, iar profesorii au primit mai multă libertate în a evalua elevii. De asemenea, tezele nu mai sunt obligatorii, iar elevii vor avea doar o medie pe an.

„Dorim să lăsăm la latitudinea profesorilor și a școlilor o libertate mult mai mare, evident că lăsăm profesorilor libertatea de a se organiza. Acum avem module de învățare. Eu sunt convins că fiecare profesor responsabil – și sunt foarte mulți profesori responsabili și devotați – știu foarte bine să își facă evaluarea la propria disciplină, ritmic și oricum, la finalul fiecărui modul. Ce se solicită prin regulamentul de organizare și funcționare este o verificare sumativă la finalul anului școlar.

Până atunci, există, prin dezbaterea cu partenerii de dialog social – elevi, părinți, profesori -, obligativitatea de a avea un număr minim de note, „n” + 3, unde „n” este numărul de ore alocat săptămânal. Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note pe parcursul anului. Asta presupune o evaluare ritmică.

Dacă ai 5 module de învățare, a se citi 5 perioade de cursuri, orice profesor va ști să-și repartizeze această evaluare în așa fel încât să se facă în mod natural”, a arătat ministrul Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Totodată, ministrul a precizat că obligația evaluării sumative la finalul anului școlar va fi valabilă și pentru elevii din anii de sfârșit de ciclu, adică cei care vor susține Bacalaureatul și Evaluarea Națională.

Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023

Anul școlar 2022-2023 a început astăzi, luni, 5 septembrie, iar elevii se întorc la școală cu reguli noi și schimbări importante în educație. Poate că una dintre cele mai importante schimbări are noului an școlar este faptul că semestrele au fost înlocuite cu 5 module care vor alterna cu 5 vacanțe.

Când vine vorba despre vacanțe, înainte doar preșcolarii și elevii din clasele primare intrau în vacanța de toamnă, însă acum toți elevii se vor bucura de aceasta. Totodată, o nouă vacanță va fi adăugată în luna februarie, decisă de fiecare inspector școlar.

Iată structura anului școlar 2022-2023:

  • Modulul 1: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022;
  • Modulul 2: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022;
  • Modulul 3: 9 ianuarie 2023 – 3, 10 sau 17 februarie 2023;
  • Modulul 4: 13, 20, 27 februarie 2023 – 7 aprilie 2023;
  • Modulul 5: 24 aprilie 2023 – 16 iunie 2023.

Cele 5 module vor fi alternate cu 5 vacanțe, astfel:

  • Prima vacanță, de toamnă, pentru toți elevii: 24-30 octombrie;
  • A doua vacanța, de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023;
  • A treia vacanță, de o săptămână, în perioada 6-26 februarie 2023 – poate fi acordată în a doua săptămână, în a treia săptămână sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar;
  • A patra vacanță : 8 aprilie –23 aprilie;
  • Vacanța de vară – 17 iunie – 4 septembrie.

Ce alte modificări importante au fost făcute anului școlar 2022-2023

Începând cu acest an școlar, se elimină obligativitatea susținerii tezelor. De asemenea, elevii vor avea doar o singură medie pe an. În ceea ce privește acordarea notelor, profesorii vor pune cel mult trei note peste numărul prevăzut pentru o materie.

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, iar transferul la o altă școală se face doar în anumite condiții. Acesta este posibil doar dacă media de admitere este egală sau mai mare decât media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să dea lovitura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro