05 sept. 2022 | 15:47

Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023. Câte zile vor sta acasă

News
Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023. Câte zile vor sta acasă
Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023

Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023? Astăzi a început anul școlar 2022-2023, iar elevii de toate vârstele s-au întors la școală. Anul acest este diferit atât pentru elevi, cât și pentru profesori, având în vedere noile schimbări ale anului școlar. Când vor avea elevii prima vacanță și ce se schimbă pentru elevi în anul școlar 2022-2023, aflați în rândurile următoare.

Sorin Cîmpeanu, despre schimbările făcute în învățământ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că anul școlar 2022-2023 va fi unul total diferit, iar profesorii au primit mai multă libertate în a evalua elevii. De asemenea, tezele nu mai sunt obligatorii, iar elevii vor avea doar o medie pe an.

„Dorim să lăsăm la latitudinea profesorilor și a școlilor o libertate mult mai mare, evident că lăsăm profesorilor libertatea de a se organiza. Acum avem module de învățare. Eu sunt convins că fiecare profesor responsabil – și sunt foarte mulți profesori responsabili și devotați – știu foarte bine să își facă evaluarea la propria disciplină, ritmic și oricum, la finalul fiecărui modul. Ce se solicită prin regulamentul de organizare și funcționare este o verificare sumativă la finalul anului școlar.

Până atunci, există, prin dezbaterea cu partenerii de dialog social – elevi, părinți, profesori -, obligativitatea de a avea un număr minim de note, „n” + 3, unde „n” este numărul de ore alocat săptămânal. Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note pe parcursul anului. Asta presupune o evaluare ritmică.

Dacă ai 5 module de învățare, a se citi 5 perioade de cursuri, orice profesor va ști să-și repartizeze această evaluare în așa fel încât să se facă în mod natural”, a arătat ministrul Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Totodată, ministrul a precizat că obligația evaluării sumative la finalul anului școlar va fi valabilă și pentru elevii din anii de sfârșit de ciclu, adică cei care vor susține Bacalaureatul și Evaluarea Națională.

Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2022-2023

Anul școlar 2022-2023 a început astăzi, luni, 5 septembrie, iar elevii se întorc la școală cu reguli noi și schimbări importante în educație. Poate că una dintre cele mai importante schimbări are noului an școlar este faptul că semestrele au fost înlocuite cu 5 module care vor alterna cu 5 vacanțe.

Când vine vorba despre vacanțe, înainte doar preșcolarii și elevii din clasele primare intrau în vacanța de toamnă, însă acum toți elevii se vor bucura de aceasta. Totodată, o nouă vacanță va fi adăugată în luna februarie, decisă de fiecare inspector școlar.

Iată structura anului școlar 2022-2023:

  • Modulul 1: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022;
  • Modulul 2: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022;
  • Modulul 3: 9 ianuarie 2023 – 3, 10 sau 17 februarie 2023;
  • Modulul 4: 13, 20, 27 februarie 2023 – 7 aprilie 2023;
  • Modulul 5: 24 aprilie 2023 – 16 iunie 2023.

Cele 5 module vor fi alternate cu 5 vacanțe, astfel:

  • Prima vacanță, de toamnă, pentru toți elevii: 24-30 octombrie;
  • A doua vacanța, de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023;
  • A treia vacanță, de o săptămână, în perioada 6-26 februarie 2023 – poate fi acordată în a doua săptămână, în a treia săptămână sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar;
  • A patra vacanță : 8 aprilie –23 aprilie;
  • Vacanța de vară – 17 iunie – 4 septembrie.

Ce alte modificări importante au fost făcute anului școlar 2022-2023

Începând cu acest an școlar, se elimină obligativitatea susținerii tezelor. De asemenea, elevii vor avea doar o singură medie pe an. În ceea ce privește acordarea notelor, profesorii vor pune cel mult trei note peste numărul prevăzut pentru o materie.

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, iar transferul la o altă școală se face doar în anumite condiții. Acesta este posibil doar dacă media de admitere este egală sau mai mare decât media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
Capital.ro
Patru zodii vor avea noroc la bani înainte de Paște | Se îmbogățesc rapid, iar oportunitățile apar de nicăieri
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALARMĂ de la medici. PRAFUL SAHARIAN poate fi mortal
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro