Anul trecut, când Pandemia a lovit întreaga lume, au existat voci care au prezis un al treilea val. Printre primii care au făcut aceste predicții a fost profesorul de microbiologie Herman Goossens expert al Universității din Anvers. Vocea ilustrului cercetător a fost auzită, dar nu a fost luată în considerare și nici în serios la acel moment. Acum Herman Goossens face o nouă predicție, și mai sumbră.
Profesorul de microbiologie Herman Goossens expert al Universității din Anvers este luat acum mult mai în serios, decât data trecută când prezicea al treilea val al Pandemiei. Herman Goossens este unul dintre primii experți care au prezis un al treilea val.
Cu toate acestea, politicienii au optat pentru relaxarea măsurilor. ”Înțeleg că presiunea a fost foarte puternică, dar așa ne-am regăsit în această situație ”, afirma Herman Goossens celor de la revista Humo.
În cel mai recent interviu, acordat revistei Humo, Herman Goossens evocă sosirea unui al patrulea val. Toate acestea în timp ce Yves Van Laethem prezice că vârful celui de-al treilea va fi pentru sfârșitul acestei săptămâni. „Trebuie să nu-i mai facem pe oameni să creadă că totul va fi rezolvat prin vaccinări. Acest lucru nu este corect. Nu știm cât timp ne protejează vaccinurile.”
Potrivitu profesorului Herman Goossens, Belgia este încă departe de a scăpa de acest virus.
”Va continua să prolifereze cel puțin unul până la doi ani. Pur și simplu pentru că vaccinurile vor ajuta. Dar noile variante ar putea pune din nou în pericol grupurile vulnerabile.”a prezis Herman Goossens.
Expertul a prezis și ce se va întâmpla odată cu venirea verii, în acest an. Herman Goossens a mai afirmat că populația va trebui să aibă răbdare. Potrivit acestuia, acest lucru ar trebui să aibă loc în 2025.
”Vara aceasta va fi mai asemănătoare cu cea din 2020 decât cu cea din 2019, unde Covidul nu exista. Sars-CoV-2 va evolua. Până când va ajunge la o formă complet inofensivă.”
O astfel de precizare, legată de valul patru, a făcut-o și medicul Răzvan Cherecheș, acesta afirmând recet că:
”Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţele, este sezonalitatea virusului respirator. În momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia.
Sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii. Pentru că deja de peste două luni va începe să scadă rata de transmitere a virusului. Probabil cam la o lună, o lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a afirmat Răzvan Cherecheş.
Profesorul de microbiologie Herman Goossens expert al Universității din Anvers, alături de colegii săi, au lansat un program intitulat RECOVER, ca răspuns la actuala criză COVID și ca un preambul pentru un potențial val patru al infectărilor.
Lansarea vine ca răspuns la impactul epidemiei de Coronavirus în Europa. Acest proiect a fost selectat pentru finanțare de către Uniunea Europeană în cadrul cadrului de cercetare Orizont 2021 și se bazează pe mulți ani de investiții de către Comisia Europeană în pregătirea cercetării clinice pentru răspunsul la epidemie.
RECOVER și-a lansat oficial activitățile pe 10 martie, anul trecut, la Amsterdam într-o întâlnire la care au participat partenerii internaționali, Comisia Europeană, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Principalul exponent al acestui priect este Herman Goossens, care spune despre RECOVER:
”RECOVER este selectat pentru finanțare de către Uniunea Europeană (2020 – 2022) și provine din PREPARE pentru a răspunde la epidemia SARS-CoV-2. Acesta este poziționat ca plan de răspuns al cercetării PREPARE care abordează cele mai urgente întrebări pentru intervenții la nivel de sănătate publică și pacientă printr-un set de activități de răspuns la cercetare, combinând: studii clinice în îngrijirea primară și spitalicească; studii epidemiologice și modelare; și studii clinice biologice.
RECOVER include nevoi esențiale de pregătire și răspuns și va informa viitoarele eforturi de răspuns la cercetare pentru a consolida în continuare pregătirea cercetării clinice europene și globale pentru viitoarele boli infecțioase emergente.”, spune Herman Goossens despre proiect.