Deși ne-am fi așteptat ca valorile termice de toamnă să fie mai scăzute, meteorologii nu dau prognoze care să anunțe răcirea vremii. Dar, deși este cald, specialiștii au anunțat când va ninge în București, pentru prima dată în această toamnă.
După cum bine se știe, în luna iulie, revenirea fenomenului meteorologic El Nino a fost confirmată oficial de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), iar efectele sale au fost resimțite în întreaga lume, inclusiv în România.
Pe lângă încălzirea globală cauzată de emisiile de dioxid de carbon provocate de om, experții au spus că este o „dublă lovitură” pentru vremea extremă și temperaturile record.
Acum, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a declarat că există 95% șanse ca un sezon El Nino moderat sau puternic să continue până în februarie 2024. Și este posibil să nu vedem cele mai mari efecte ale acestui eveniment meteorologic până anul viitor.
Află și: Meteorologii ANM, anunț neașteptat despre vreme. Unde plouă și unde este caniculă în România
Conform progonozelor, fenomenele durează de obicei între nouă și 12 luni, dar pot persista ani de zile, atingând un maxim între noiembrie și ianuarie. Oamenii de știință nu știu cu adevărat de ce se întâmplă acest lucru și avem încă multe de învățat despre aceste tipare meteorologice.
Se așteaptă ca evenimentul actual să continue până în 2024, experții prevăzând că se va intensifica în lunile următoare și se va încheia în primăvara anului viitor.
„Anii El Nino au tendința de a avea un început de iarnă blând, umed și vestic (noiembrie-decembrie) și un sfârșit de iarnă mai rece și mai uscat (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a Europei de Nord.”, a declarat profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de previziuni pe termen lung din cadrul Met Office din Marea Britanie.
Efectele declanșării fenomenului El Nino tind să întârzie cu câteva luni, iar specialiștii spun că există efecte întârziate interesante. De exemplu, în China, ”ar trebui să apară ploile musonice de vară abundente și inundații în urma unui El Nino mare„, explică profesorul Adam Scaife.
Există, de asemenea, o probabilitate crescută de temperaturi ”mai ridicate decât în mod normal” anul viitor.
Citește despre: Cum va fi vremea în prima săptămână din noul an școlar. Prognoza meteo pentru perioada 11-17 septembrie 2023
Ultima dată când un El Nino puternic a fost în plină desfășurare, în 2016, lumea a cunoscut cel mai cald an înregistrat vreodată.
Un eveniment de amploare la sfârșitul acestui an ar oferi șanse mari să se doboare din nou recordurile de temperatură, mai sunt de părere specialiștii.
Aceiași specialiști au reușit să prezică, relativ concret, când va ninge în București, pentru prima dată în această toamnă.
Conform celor de la AccuWeather, Bucureștiul va avea parte de prima ninsoare în data de 25 noiembrie, deci spre finalul toamnei calendaristice, dar nu este neapărat bătută în cuie această dată.
Vezi informațiile despre: Ciclonul devastator Daniel, în România! Imagini apocaliptice surprinse în Arad, ce a apărut pe cer
În ceea ce prives valorile termice la data menționată, aceiași meteorologi spun că vom avea în termomentre 0 grade celsius.
Deși predicția are o anume acuratețe, datorită schimbărilor atmosferice, fie s-ar putea să nu se întâmple, sau fie s-ar putea să apară poate chiar mai devreme de data prezisă de AccuWeather.
Rămâne să așteptăm finalul de toamnă și să vedem dacă va ninge sau nu în București pe 25 noiembrie.