Fostul mare actor îşi va dormi somnul de veci pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu şi va fi îngropat cu onoruri militare. Ion Caramitru va fi înmormântat cel mai probabil în cursul zilei de vineri, la Cimitirul Bellu. Ceremonia a fost amânată cât de mult s-a putut. Decizia a fost luată pentru a permite şi rudelor şi prietenilor din străinătate ai defunctului să poată veni la Bucureşti pentru a-i aduce un ultim omagiu.
În plus, Ion Caramitru va fi înmormântat şi cu onoruri militare şi trei salve de foc executate de Regimentul de Gardă al Garnizoanei Bucureştiului, aşa cum se obişnuieşt în cazul celor recompensaţi cu “Steaua României”.
„Înmormântarea va avea loc vineri, 10 septembrie, de la ora 12:00, pe Aleea Actorilor a cimitirului Bellu (Serban Vodă)”, este mesajul transmis de TNB.
Ion Caramitru a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler în martie 2017, la împlinirea vârstei de 75 de ani, de către actualul şef de stat, Klaus Iohannis.
Mulţumindu-i președintelui țării pentru onoarea acordată la acel moment, Ion Caramitru promitea că “de acum înainte voi încerca să nu mă opresc niciodată”.
Pe de altă parte, coşciugul cu trupul neînsufleţit al marelui actor nu va fi depus în holul Teatrului Naţional din Bucureşti, instituţie pe care acesta a condus-o din 2005 încoace neîntrerupt şi în fruntea căreia tocmai începuse un nou mandat de cinci ani.
Acest lucru a venit ca urmare a cererii familiei lui Ion Caramitru, care a cerut să se păstreze o discreţie cât mai mare în legătură cu funeraliile îndrăgitului actor.
Ion Caramitru, 79 de ani, şi-a petrecut ultima lună din viaţă internat la Spitalul “Elias” din Bucureşti. Fostul preşedinte al UNITER şi manager general al TNB, se afla acasă, în concediu, când a trebuit să ia calea spitalului.
Internarea a avut loc la sfârşitul primei decade a lunii august, din cauza unei infecţii ce i-a dat o stare febrilă constantă. La început, Caramitru era conştient şi cu un tonus bun, el vorbind la telefon cu diverşi colaboratori şi prieteni, chiar de pe patul spitalului, până puţin după jumătatea lunii august.
Apoi lucrurile s-au deteriorat, iar medicii au încercat să-l supună efectelor mai multor tratamente, inclusiv cu antibiotic cu spectru larg. Spitalul a apelat şi la opinii ale unor medici din afara acestuia, dar rezultatele favorabile au întârziat să apară.
În tot acest interval de timp, familia lui Ion Caramitru a evitat orice declaraţie sau comentariu, preferând să păstreze mereu discreţia. Ion Horia Leonida Caramitru, poreclit Pino de cei apropiaţi, s-a stins în prima duminică a lunii spetembrie, la Spitalul “Elias”.
Decesul marelui actor a avut loc în aceeaşi zi şi acelaşi loc ca şi Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi români din toate timpurile.
“Pino” Caramitru a jucat în peste 40 de filme în cariera sa, dintre care 14 făcute în străinătate, după 1990, şi în sute de spectacole de teatru. A fost nu doar un mare actor român, de origine aromân, ci şi un politician.
Ion Caramitru, între 1996 şi 2000, a ocupat fotoliul de ministru al Culturii.